Antoni van Leeuwenhoek in gelijk gesteld in rechtszaak Fujirebio Diagnostics Inc.

Array

 Het Antoni van Leeuwenhoek (AVL) heeft vrijdag een kort geding gewonnen van de Japanse farmaceut FuijiRebio. In De Telegraaf van donderdag 13 oktober 2016 staat een artikel over een rechtszaak die het Antoni van Leeuwenhoek heeft aangespannen tegen het Amerikaanse bedrijf Fujirebio Diagnostics Inc. in verband met een test die in het Antoni van Leeuwenhoek is ontwikkeld.

De test

Onderzoekers van het Antoni van Leeuwenhoek hebben begin jaren tachtig een prototype test ontwikkeld. Via de test is het mogelijk te monitoren hoe borstkankerpatiënten reageren op een behandeling. De test is na ontwikkeling overgedragen aan het bedrijf Fujirebio Diagnostics Inc., zodat er een commercieel product van kon worden gemaakt. In ruil hiervoor ontvangt het Antoni van Leeuwenhoek royalty’s van Fujirebio Diagnostics Inc. Samenwerking met een commerciële partner is bij dit soort doorontwikkelingen een normaal proces. Op deze wijze komen producten beschikbaar voor patiënten.

De rechtszaak

Binnen het Antoni van Leeuwenhoek onstond het vermoeden dat gedurende een groot aantal jaren te weinig royalty’s zijn afgedragen door Fujirebio Diagnostics Inc. Daarom heeft het Antoni van Leeuwenhoek bijna 6 jaar geleden het bedrijf gedaagd. Voorafgaand daaraan is er anderhalf jaar gepoogd om buiten de rechter om een schikking te treffen. Afgelopen juni heeft de rechtbank een vonnis uitgesproken waarin zij het Antoni van Leeuwenhoek in het gelijk heeft gesteld. Fujirebio Diagnostics Inc. is daar tegen in hoger beroep gegaan.

Niet meer tijd

Het Japanse bedrijf krijgt niet meer tijd om inzage te geven in royalty’s die de afgelopen decennia aan het ziekenhuis betaald hadden moeten worden. Dat betekent dat FujiRebio een dwangsom moet betalen die kan oplopen tot 3 miljoen euro. FujiRebio had het kort geding aangespannen om meer tijd af te dwingen.

Royalty’s afdragen

Het concern beweerde bijvoorbeeld dat het ook royalty’s moest afdragen aan andere onderzoekers die octrooi hadden op technieken die in de test werden gebruikt, terwijl die octrooien allang waren verlopen. FujiRebio moet alsnog de juiste royalty’s betalen binnen negentig dagen. Doen ze dat niet, dan kan een dwangsom worden opgelegd van 25.000 euro per dag, tot een maximum van 3 miljoen euro.

Bron: AvL

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen