Zesde ZGT Wetenschapsdag groot succes

Indrukwekkende kwaliteit van onderzoek geconcentreerd rond klinische speerpunten

Ruim 185 belangstellenden, waaronder medisch specialisten, arts-assistenten, coassistenten en verpleegkundigen, als ook UT wetenschappers volgden woensdag 12 oktober de wetenschappelijke voordrachten en namen deel aan workshops tijdens de ZGT Wetenschapsdag in de ziekenhuislocatie Almelo van ZGT.

De ZGT Wetenschapsdag was dit jaar extra feestelijk door de officiële opening van de nieuwe huisvesting van de ZGT academie. Deze opening werd gedaan door Mr. Victor van de Chijs, voorzitter College van bestuur van de Universiteit Twente. Tijdens deze opening werd het belang van ZGT voor het Health Programma op de UT extra benadrukt.

Geslaagde dag

Miriam Vollenbroek-Hutten, wetenschapscoördinator in ZGT, kijkt terug op een buitengewoon geslaagde dag: “Het aantal inzendingen voor voordrachten voorafgaand en de opkomst op de dag zelf was groter dan ooit. De kwaliteit van de presentaties was goed. Er heerste een open sfeer en de aanwezigen deden volop mee aan discussies. De poster sessie was met korte pitches van elk van de onderzoekers een groot succes. Het enthousiasme van de aanwezigen bevestigt dat het doen van onderzoek onlosmakelijk verbonden is met de klinische praktijk.”

Ieder jaar worden er prijzen uitgereikt tijdens de ZGT Wetenschapsdag. Dit jaar zijn de volgende prijzen uitgereikt:

ANIOS heelkunde

De ZGT Onderzoeksprijs is gewonnen door Wieke Nijmeijer, ANIOS heelkunde, voor haar onderzoek naar het voorspellen van vroegtijdig overlijden na een heupfractuur bij kwetsbare ouderen. Ze heeft in deze studie de Almelo Hip Fracture Score ontwikkeld. Haar heldere presentatie over dit goed opgezette onderzoek stipt een belangrijke patiëntengroep binnen ZGT aan: de kwetsbare oudere patiënt.

eHealth

De prijs voor de beste voordracht werd gewonnen door Hanne de Vries, AIOS interne geneeskunde, voor haar onderzoek SUBLIEM. In deze studie is het effect en de kosteneffectiviteit van een zelfmanagement programma door eHealth voor een natriumbeperkt dieet in patiënten met chronische nierfunctiestoornissen onderzocht. Een mooie toepassing van een technologische innovatie waarbij samengewerkt wordt met verschillende ziekenhuizen in Nederland.

De prijs voor de beste posterpresentatie ging naar Christina Gant, arts-onderzoeker interne geneeskunde, voor haar onderzoek naar de relatie tussen plasma barium en strontium en het optreden van nefropathie in patiënten met diabetes mellitus type 2. Met deze poster benadrukte ze het belang van grootschalig cohort onderzoek om inzicht te krijgen in de impact van ziekten op de patiënt.

De prijs voor de beste vraag werd gewonnen door Dennis Boumans, reumatoloog. Hij stelde een vraag waarbij de verbinding tussen kliniek en onderzoek gezocht werd.

Mw. prof. dr. Miriam Vollenbroek, wetenschapscoördinator ZGT Academie, sloot de zesde ZGT Wetenschapsdag af met een lezing over “zorg op afstand”. Zij gaf daarmee een kijkje in de mogelijkheden van technologie voor onze zorg nu maar ook voor die in de toekomst.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen