Hoog-risico zwangeren kiezen liever voor NIPT

Array

Zwangere vrouwen met een hoog risico op bijv. downsyndroom zijn tevreden over de ‘nieuwe’ Niet-Invasieve Prenatale Test (NIPT). De meeste zwangeren kiezen voor NIPT en de meerderheid maakt een geïnformeerde keuze voor de test. Met NIPT is het gebruik van de invasieve tests met 62% afgenomen. Dit blijkt uit het TRIDENT-onderzoek van het landelijk NIPT Consortium. Het onderzoek toont aan dat de NIPT een verbetering is ten opzichte van de huidige zorg met de vlokkentest of vruchtwaterpunctie. Vandaag wordt het onderzoek gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Prenatal Diagnosis.

NIPT is een nieuwe testmethode waarbij het bloed van de zwangere wordt gebruikt om in het laboratorium te testen of het ongeboren kind mogelijk trisomie 21 (downsyndroom), trisomie 18 (edwardssyndroom) of trisomie 13 (patausyndroom) heeft. NIPT is in Nederland alleen beschikbaar voor zwangere vrouwen die op basis van de combinatietest een verhoogde kans (>1:200) hebben op een kind met een trisomie 21, 18 of 13 of bij een medische indicatie. Eerder waren deze vrouwen aangewezen op een vruchtwaterpunctie of vlokkentest, die ingrijpender en riskanter is. NIPT heeft als voordeel dat bij de meeste zwangere vrouwen geen vervolgonderzoek (vlokkentest of vruchtwaterpunctie) meer nodig is.

Minder invasieve tests

TRIDENT is een unieke landelijke studie waaraan alle prenatale centra deelnemen. Het onderzoek laat zien dat de grote meerderheid (86%) van de hoog-risico zwangeren kiest voor NIPT. Met NIPT is het gebruik van de invasieve tests als vlokkentest of vruchtwaterpunctie, die een kleine kans op een miskraam hebben, met 62% afgenomen.

Voldoende kennis

De meerderheid (90%) van de vrouwen die gecounseld was, had voldoende kennis over screening met NIPT. Bij 91% paste de keuze voor NIPT bij hun eigen houding ten aanzien van NIPT, en 78% voldeed aan beide criteria; zij maakten een ‘geïnformeerde keuze’.
Zwangeren met een laag opleidingsniveau en/of lage gezondheidsvaardigheden maakten minder vaak een geïnformeerde keuze. Blijvende aandacht voor de counseling voor NIPT is noodzakelijk.

Beter voorbereid

Zwangere vrouwen die kozen voor NIPT hadden minder vaak de intentie om hun zwangerschap af te breken in het geval van downsyndroom (58%) dan zwangeren die kozen voor een invasieve test (87%). Zwangeren die voor NIPT kiezen doen dat wellicht vaker om zich te kunnen voorbereiden.

De TRIDENT-studie is mogelijk dankzij een financiële bijdrage van ZonMw. In 2017 zal NIPT beschikbaar komen voor alle zwangeren (TRIDENT-2 studie). Meer informatie over de test is te vinden op de website www.meeroverNIPT.nl.

Publicaties:
  • Trial by Dutch Laboratories for Evaluation of Non-Invasive Prenatal Testing. Part I – Clinical Impact.
    Oepkes D, Page-Christiaens LC, Bax CJ, Bekker MN, Bilardo CM, Boon EM, Schuring-Blom GH, Coumans AB, Faas BH, Galjaard RH, Go AT, Henneman L, Macville MV, Pajkrt E, Suijkerbuijk RF, Huijsdens-vanAmsterdam K, Van Opstal D, Verweij EJ, Weiss MM, Sistermans EA; Dutch NIPT Consortium.
    Prenat Diagn. 2016 Oct 17. doi: 10.1002/pd.4945.
  • Trial by Dutch Laboratories for Evaluation of Non-Invasive Prenatal Testing. Part II – Women’s Perspectives.
    Van Schendel RV, Page-Christiaens L, Beulen L, Bilardo CM, de Boer MA, Coumans AB, Faas BH, van Langen IM, Lichtenbelt KD, van Maarle MC, Macville MV, Oepkes D, Pajkrt E, Henneman L; Dutch NIPT Consortium.
    Prenat Diagn. 2016 Oct 14. doi: 10.1002/pd.4941.
Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen