Houdbaarheid na openen komt op verpakking zelfzorgmedicijnen

Array

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) wil dat fabrikanten van zelfzorgmedicijnen de houdbaarheid na openen op de verpakking zetten. Dit naar aanleiding van onderzoek van de Consumentenbond in 2015. Hieruit blijkt dat deze informatie regelmatig ontbreekt op hersluitbare verpakkingen van zelfzorgmedicijnen, bijvoorbeeld op sommige flesjes hoestdrank.
Zelfzorgmedicijnen kunt u zonder recept bij de drogist of in de supermarkt kopen, meestal zonder advies van een arts of apotheker.

Volgens de Europese wetgeving is het niet altijd nodig om de houdbaarheid na openen op de verpakking te vermelden. Om te zorgen dat medicijnen goed worden gebruikt, vindt het CBG het belangrijk dat dit wel gebeurt. In de nieuwe regels vraagt het CBG de fabrikanten dan ook om bij hersluitbare zelfzorgmedicijnen de houdbaarheid na opening altijd op de verpakking te zetten.

Aanpassen informatie op de verpakking

Staat de houdbaarheid na openen nog niet op de verpakking? Dan verzoekt het CBG de fabrikanten hiervoor binnen 6 maanden een aanpassing in te dienen (via een notificatie of een variatie).  Dus uiterlijk op 30 maart 2017. Keurt het CBG de aanvragen goed, dan staat de houdbaarheidsdatum na openen nog niet meteen op alle verpakkingen. De fabrikanten hebben tijd nodig om de verpakkingen aan te passen en oude voorraden op te maken.

Bij nieuwe aanvragen voor een handelsvergunning is de plaatsing van de houdbaarheid na openen van de verpakking onderdeel van de aanvraagprocedure.

Dit beleid is gemaakt in overleg met verenigingen van patiënten en consumenten, artsen, apothekers en fabrikanten.

 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen