Grootste Europese onderzoeksprogramma naar 3D-bioprinten van start

Universiteit Maastricht en Brightlands Materials Center starten grootste Europese onderzoeksprogramma naar 3D-printen voor biomedische toepassingen.

Universiteit Maastricht (UM) en Brightlands Materials Center (BMC) starten samen het grootste onderzoeksprogramma naar 3D-printen en de biomedische toepassing daarvan in de regeneratieve geneeskunde in Europa. Regeneratieve geneeskunde houdt zich bezig met het regeneren van cellen, weefsels en organen. UM en BMC gaan de uitdagingen op technologisch en materieel gebied aan om 3D-bioprinten door te ontwikkelen, met als uiteindelijk doel het toe te kunnen passen in de medische wereld. In dit nieuwe samenwerkingsplatform werken UM en BMC samen met andere publieke en particuliere partners zoals DSM en TNO en de Provincie-Limburg.

UM en BMC gaan de verschillende processen in bioprint technologieën onderzoeken. Lorenzo Moroni, UM: “Wij willen skeletachtige toepassingen in het programma klinisch testen en een eerste functionerend prototype voor hart- en nier regeneratie produceren dat aan een pre-klinische evaluatie kan worden onderworpen. Dit stelt ons ook in staat om nieuwe bioactieve materialen te maken voor skelet-, hart- of nier regeneratie.“

Bioprinten

De reden van de start van het samenwerkingsverband is een aantal uitdagingen in de wereld van 3D-printen en bioprinten. UM en BMC willen deze uitdagingen omzetten naar oplossingen, en ziekenhuizen faciliteren met nieuwe toepassingen.

Materiaalkennis en industriële mogelijkheden

“De kennis en vaardigheden van UM in combinatie met de materiaalkennis en industriële mogelijkheden van BMC maken onze samenwerking tot een perfecte match. Samen kunnen we oplossingen bieden die in de klinische praktijk gebruikt kunnen worden. Tegelijkertijd kunnen we een bijdrage leveren aan industriële ontwikkelingen en nieuwe productlijnen aanbieden aan de bedrijven die verbonden zijn aan BMC. Duurzame publiek-private samenwerkingen waarin academici nauw samenwerken met de industrie zijn nodig om de gezondheidszorg van morgen te veranderen”, aldus Marnix van Gurp, Managing Director van BMC, en Lorenzo Moroni.

Biofabricatie technologieën

Het initiatief is verankerd in een regio waar regionale en Europese projecten zijn opgestart. De UM werkt aan projecten op het gebied van biofabricatie technologieën en op de Brightlands Chemelot Campus lopen projecten met Hogeschool Zuyd, InSciTe, CHILL, de Technische Universiteit Eindhoven en het Aachen-Maastricht Institute for Biobased Materials. Een verdere uitbreiding van de huidige samenwerkingen met de nabijgelegen instituten van Leuven en Aken maken van deze regio het middelpunt van nieuwe initiatieven op dit terrein.

Over Brightlands Materials Center

Brightlands Materials Center is een nieuw onderzoeks- en ontwikkelingscentrum op het gebied van polymere materialen, opgericht in maart 2015. Brightlands Materials Center doet programmatisch onderzoek, van molecuul tot toepassing en richt zich op de industriële en maatschappelijke uitdagingen van morgen. Momenteel lopen er drie onderzoeksprogramma’s: Lightweight Automotive, Opto-Electronics en Additive Manufacturing, waaronder 3D-printen valt.

Brightlands Materials Center biedt een ontmoetingsplaats op de Brightlands Chemelot Campus en een nauwe samenwerking met een wereldwijd netwerk van toonaangevende bedrijven in de gehele waardeketen, alsook bekende universiteiten en instituten. Bij het centrum werken momenteel 30 mensen, waaronder promovendi van de Technische Universiteit Eindhoven en de Universiteit van Maastricht. Er wordt verwacht dat dit aantal groeit naar meer dan 40 mensen aan het einde van 2017.

Brightlands Materials Center is een samenwerking tussen de Provincie Limburg en TNO, de toonaangevende innovatieorganisatie in Nederland (http://www.tno.nl). TNO heeft een lange staat van dienst op het gebied van 3D printen en startte onlangs een samenwerking met TU/e op het gebied van 3D print systemen. Meer informatie over Brightlands Materials Center vindt u op http://www.brightlandsmaterialscenter.com/.

Bron: Universiteit Maastricht

 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen