Nieuw muismodel voor Zellweger spectrum stoornissen

Array
Kevin Berendse: ‘Translational studies in Zellweger spectrum disorders’.

Zellweger spectrum stoornissen (ZSD) zijn aangeboren stofwisselingsziekten waarvoor geen behandeling is. De ernst van de ziekte varieert: van een baby met ernstige handicaps tot volwassenen met enkel een slecht gehoor en slechte ogen. Berendse ontwikkelde een nieuw muismodel voor deze ziekte, waarmee in de toekomst nieuwe medicijnen getest kunnen worden.

In zijn proefschrift schrijft hij over een nieuw medicijn voor ZSD-patiënten dat in Amerika op de markt is gekomen. Voor het eerst toonde hij in een grote groep aan dat dit geneesmiddel werkzaam kan zijn, maar voor bepaalde patiënten juist schadelijk is. Berendse wilde met zijn onderzoek meer inzicht krijgen in de ontstaanswijze, het verloop en de gevolgen van ZSD door middel van translationeel onderzoek. Dat wil zeggen: door zowel onderzoek in het laboratorium (huidcellen en muizen) als in de polikliniek (patiënten).

Uitbreiding hielprik

Door de mogelijke toekomstige uitbreiding van de hielprik zullen kinderen met ZSD als bijvangst worden gediagnosticeerd. Berendse ontwikkelde daarom een uitgebreid behandelplan en beschrijft enkele belangrijke nieuwe inzichten over de ziekte. Door zijn onderzoek is de kennis over ZSD vergroot. De studie heeft inmiddels een vervolg gekregen. Wetenschappers werken nu hard aan een mogelijke genezing.
Promotores: prof. dr. B.T. Poll-The, prof. dr. R.J.A. Wanders
Co-promotores: dr. H.R. Waterham, dr. M. Engelen
Plaats en tijd: Agnietenkapel, 14.00 uur

Bron: AMC

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen