Opening herdenkplek overleden kinderen in Jeroen Bosch Ziekenhuis

Array

Woensdagmiddag 2 november a.s. wordt in het Jeroen Bosch Ziekenhuis een herdenkplek geopend voor kinderen die in het ziekenhuis zijn overleden. Gebleken is dat bij veel ouders behoefte is aan een plekje in het ziekenhuis waar zij hun kind kunnen herdenken. De herdenkplek bestaat uit twee kunstwerken; één in de kapel en één in de tuin van het ziekenhuis. De werken zijn ontworpen door kunstenares Irene Oostdam.

In een besloten bijeenkomst op 2 november kunnen ouders die hun kind hebben verloren en hun naasten een vilten bladvorm aan het kunstwerk toevoegen. Aan dit blad hangt een kaartje met ruimte voor een persoonlijke boodschap, de naam van hun kind, een korte tekst of kleine tekening. Dit vilten blaadje kan aan het kunstwerk in de kapel worden toegevoegd, als tastbare herinnering.

Ieder jaar vindt in de lente een bijeenkomst plaats waarvoor ouders worden uitgenodigd. Zij hebben dan de mogelijkheid om hun persoonlijke bladvorm uit het kunstwerk weer mee te nemen naar huis. Als symbool voor alle overleden kinderen wordt dan één bladvorm in metaal in het tweede kunstwerk geplaatst in de buitentuin van het JBZ. Ouders kunnen dan zaad van wilde bloemen zaaien bij het kunstwerk waardoor het in de weken daarna omringd wordt door bloemen.

Officiële opening

De officiële openingsbijeenkomst is van 15.30 uur tot 16.30 uur en voor iedereen toegankelijk. Tijdens de bijeenkomst wordt naar muziek geluisterd en worden ervaringen gedeeld. Kunstenares Irene Oostdam geeft vervolgens een toelichting bij de kunstwerken. Aansluitend plaatsen we één symbolisch blad in een kunstwerk in de tuin van het JBZ. Hierna is er gelegenheid om elkaar te ontmoeten. Aanmelden voor deze bijeenkomst wordt op prijs gesteld maar is niet noodzakelijk.

De afdeling verloskunde en de vakgroep geestelijke verzorging zijn initiatiefnemers van de herdenkplek. Het project kon gerealiseerd worden dankzij bijdragen van de Stichting Vrienden JBZ en verschillende afdelingen van het Jeroen Bosch Ziekenhuis.
Ook is dit project verkozen tot ‘aanvrager van het jaar’ bij het Monuta Charity Fund.

Bron: Jeroen Bosch Ziekenhuis

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen