Vijf ideeën strijden in finale Het Beste Zorgidee

Array
Nederland kiest winnaar zorginnovatiewedstrijd

Vijf ideeën strijden om de titel Het Beste Zorgidee 2016. Uit honderden inzendingen koos de jury de Hyperalarmdetector, een verzorgingstehuis gerund door studenten, een omgedraaide rolstoel, gekleurde doseerzakjes voor medicijnen en de Yoho-app. Het is nu aan het Nederlandse publiek om te bepalen welk idee het best is en daarmee de negende editie van de zorginnovatiewedstrijd wint.

Op de website van Het Beste Zorgidee (www.hetbestezorgidee.nl) lichten de finalisten hun idee toe in een video. Heel Nederland kan tot en met zondag 6 november op zijn of haar favoriete idee stemmen. Op woensdag 9 november maakt jurylid Pieter van den Hoogenband bekend wie Het Beste Zorgidee 2016 wint. De zorginnovatiewedstrijd is een initiatief van ONVZ Zorgverzekeraar.

Hyperalarmdetector

Het was even slikken toen Marco Haverlag uit Mierlo hoorde dat zijn 6-jarige zoontje diabetes heeft. “Bij alles wat hij doet – eten, bewegen, stress – moet hij in de gaten houden wat zijn glucosewaarde is”, vertelt Haverlag. De tiener draagt een sensor bij zich die waarschuwt als er iets niet goed gaat. “Maar onze zoon is een diepe slaper”, vertelt Haverlag. “Daardoor hoort hij ‘s nachts het alarmsignaal niet.” Hij bedacht een app die het alarmsignaal aan de telefoon van een ouder of partner van de patiënt doorgeeft.

Verzorgingstehuis gerund door studenten

Broer en zus Jouri en Tara Schoemaker uit Utrecht zien een verzorgingstehuis voor zich dat wordt gerund door studenten. “In de huidige verzorgingstehuizen wordt teveel naar budgetten gekeken en te weinig naar mensen”, vindt Jouri (25). Als een huis door studenten wordt gerund, komt er elk jaar een nieuwe ploeg die met nieuwe energie en doorzettingsvermogen hun best doet er iets moois van te maken, schetst Tara (23). “Het is tijd dat dit mogelijk wordt, want ouderen verdienen naast primaire zorg ook plezier in hun leven.”

Omgedraaide rolstoel

Hanneke Mouws (69) uit Gorinchem bedacht de omgekeerde rolstoel. “Drie belangrijke omgangsregels met dementiepatiënten zijn: altijd de persoon van voren benaderen, oogcontact maken en proberen hem of haar niet te veel indrukken tegelijk te geven.” Het idee van Mouws is om aan de voorkant van de rolstoel zowel links als rechts een demontabele klem aan te brengen, zodat de rolstoel achterstevoren geduwd kan worden.

Gekleurde doseerzakjes voor medicijnen

Mensen die veel medicijnen slikken, gebruiken vaak een soort doseerzakje. Claudia Muntenaar (40) uit Amstelveen merkt dat patiënten die zo’n zogenoemde ‘baxterrol’ gebruiken, toch tegen veel problemen aanlopen. “Senioren vergissen zich regelmatig in het tijdstip, of nemen per ongeluk te veel of te weinig pillen”, vertelt de verpleegkundige. Deze problemen zijn volgens Muntenaar te ondervangen door elke dag en elk tijdstip een eigen kleurcode te geven die de patiënt of verpleegkundige gemakkelijk kan herkennen.

Yoho-app

Huisarts Karin Groeneveld (47) uit Lemmer heeft drie tienerdochters die een bijbaan zochten. Tegelijkertijd ontving zij in haar praktijk vaker signalen van ouderen die tegen de steeds strengere grenzen van de thuiszorg aanliepen. Een nieuwe app, die deze hulpbehoevende groep en jongeren in de omgeving aan elkaar verbindt, zou uitkomst kunnen bieden. “Veel tieners willen tegen betaling van het minimumloon met alle plezier ouderen helpen”, zegt Groeneveld. Ze denkt aan kleine klusjes zoals boodschappen doen of grasmaaien.

Over Het Beste Zorgidee

Het Beste Zorgidee is de eerste wedstrijd waar zowel aan patiënten en consumenten als zorgverleners zélf wordt gevraagd mee te denken over hoe de zorg beter kan. De zorginnovatiewedstrijd is een initiatief van ONVZ Zorgverzekeraar, dat hiermee de zorg beter, efficiënter en vooral patiëntvriendelijker wil maken. De afgelopen jaren werden in totaal duizenden innovatieve ideeën ingestuurd.

Bron: ONVZ

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen