Verslingerd aan onderzoek en suikers

0
1243

Scheikundige Marthe Walvoort ontving deze zomer een Veni-subsidie van NWO. Ze doet onderzoek naar suikers, waar nog relatief weinig aandacht voor is, maar die wel een belangrijke rol kunnen spelen voor onze gezondheid. Walvoort wil goede suikers uit moedermelk namaken en anderzijds suikers in ziektverwerwekkende bacteriën bestrijden.

Suikermoleculen zitten niet alleen in eten, maar ook in papier of aan de buitenkant van bacteriën en virussen. Marthe Walvoort onderzoekt de werking en functie van deze suikermoleculen. Dit doet ze door deze moleculen na te maken in het laboratorium. Dit staat, in tegenstelling tot het namaken van DNA- en eiwitketens, nog in de kinderschoenen. Een groot gedeelte van het werk van Walvoort draait daarom om het ontwikkelen van nieuwe methodes om suikerketens te maken.

Bacteriën en suikers

Bacteriën gebruiken suikers vaak om andere cellen te infecteren. De kennis die het onderzoek van Walvoort oplevert, kan daardoor leiden tot nieuwe manieren om bacteriën onschadelijk te maken. Een ander speerpunt is het ontwikkelen van suikerketens die de groei van goede bacteriën stimuleren ten opzichte van slechte, waardoor in de toekomst minder antibiotica nodig is.

Marthe Walvoort is tevens Rosalind Franklin Fellow aan de RUG en founding member van de Young Academy Groningen.

Bron: RUG