Kijken naar foto’s van vulva’s verbetert zelfbeeld vrouwen

0
4633

Vrouwen die foto’s te zien krijgen van het uitwendig vrouwelijk geslachtsdeel (vulva) in allerlei soorten en maten krijgen een positiever beeld van hun eigen vulva. Dit blijkt uit onderzoek onder leiding van dr. Ellen Laan van de afdeling gynaecologie van het AMC. De resultaten zijn gepubliceerd in het Journal of Psychosomatic Obstetrics & Gynecology.

Veel vrouwen maken zich zorgen of hun uitwendige geslachtsdeel er ‘normaal’ uitziet. Uit eerder onderzoek is gebleken dat wat vrouwen normaal en wenselijk vinden, sterk wordt beïnvloed door digitale of chirurgisch gewijzigde plaatjes van vulva’s uit de wereld van media, pornografie en mode.

Aanpassen aan “norm”

De wens van veel vrouwen om zich aan te passen aan deze ‘norm’ verklaart mogelijk de stijging van het aantal operaties aan de vulva. Operaties aan de vulva zijn meestal om de binnenste schaamlippen te verkleinen. Volgens cijfers van de International Society of Aesthetic Plastic Surgery werden er in 2015 wereldwijd 95 duizend schaamlipreducties uitgevoerd, een sterke stijging ten opzichte van vorige jaren. Er zijn geen betrouwbare Nederlandse cijfers, omdat de meeste ingrepen in privéklinieken worden verricht. Ook de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie bevestigt dat de vraag naar deze ingreep sterk toeneemt.

Genitaal zelfbeeld verbeteren

Onderzoekers van het AMC onderzochten of het tonen van foto’s die een grote variatie in vorm en grootte van schaamlippen in beeld brengen, het genitaal zelfbeeld verbetert. 43 vrouwelijke studenten (gemiddelde leeftijd 23 jaar) kregen een serie foto’s van natuurlijke vulva’s te zien. De placebogroep kreeg een serie foto’s over kunst, natuur, en architectuur te zien. Voorafgaand aan en na het zien van de foto’s werd de vrouwen gevraagd hoe tevreden ze waren over het uiterlijk van hun eigen vulva. De vrouwen die de vulva-foto’s te zien kregen, gingen positiever denken over hun eigen genitalia. Dit effect was na twee weken nog steeds meetbaar. Het maakte niet uit of vrouwen van te voren een negatief of een positief genitaal zelfbeeld hadden. De vrouwen die naar de neutrale plaatjes keken, lieten geen verandering in genitaal zelfbeeld zien.

Grote diversiteit

“Onze resultaten suggereren dat vrouwen positiever over hun eigen geslachtsdeel gaan denken als ze zich bewust worden van het onjuiste en eenvormige beeld van vulva’s dat uit de media naar voren komt. Juiste informatie over de grote diversiteit aan vorm en grootte van binnenste en buitenste schaamlippen zou de stijgende vraag naar schaamlipreducties om cosmetische redenen af kunnen remmen”, zegt Laan.

Lees het artikel hier: Young women’s genital self-image and effects of exposure to pictures of natural vulvas

Bron: AMC

Vorig artikelGeen actuele cijfers over medicijntekorten beschikbaar
Volgend artikelLaat je slechthorendheid je niet beperken
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.