NZA: Klacht NVOS-Orthobanda tegen Menzis is terecht

Klacht NVOS-Orthobanda tegen Menzis is terecht

NVOS-Orthobanda had een klacht ingediend bij de NZa over het inkoopbeleid van Menzis en schending van de Regeling Zorginkoop door Menzis. Behalve door de branchevereniging zijn er ook door individuele leden van de vereniging hierover klachten neergelegd bij de NZa.Onlangs heeft de NZa de klachten gegrond verklaard. Op 25 oktober 2016 is het besluit https://www.nza.nl/zorgonderwerpen/dossiers/Contractering_zorg/Nieuws-contractering/NZa-grijpt-in-bij-zorginkoopproces/ geanonimiseerd gepubliceerd op de website van de NZa.

Geen sanctie NZa tegen zorgverzekeraar na schenden regels inkoop

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft een klacht van NVOS-Orthobanda, de branchevereniging voor orthopedische hulpmiddelenzorg, tegen zorgverzekeraar Menzis gegrond verklaard. Menzis is volgens de NZa niet transparant geweest en heeft de Regeling Zorginkoop geschonden. Omdat Menzis zich alsnog aan de afgesproken uiterste datum voor het ondertekenen van de inkoopcontracten zal houden treft de NZa “geen nadere handhavingsmaatregelen”.

Ter informatie de link naar de publicatie van het geanonimiseerde handhavingsbesluit: https://www.nza.nl/zorgonderwerpen/dossiers/Contractering_zorg/Nieuws-contractering/NZa-grijpt-in-bij-zorginkoopproces/

 

Menzis heeft bij de inkoop van orthopedische schoenen 2017-2018 niet aan de eisen van de Regeling Zorginkoop voldaan. Deze regeling heeft als doel de transparantie van zorginkoop door zorgverzekeraars te vergroten. De NZa is duidelijk over de overtredingen van Menzis: “Het vervroegen van de reactietermijn zonder motivering, verkorten van de reactietermijn van 4 maanden naar 2 weken, en vervolgens voortdurend schuiven met de reactietermijn en de trage behandeling van vragen van zorgaanbieders.” Het doet de vraag rijzen wat een zorgverzekeraar bij het zorginkoopproces nog meer moet doen alvorens door de NZa te worden bestraft.

 

Rian Veldhuizen, voorzitter NVOS-Orthobanda: ‘Wij zijn blij met deze beslissing van de NZa. NVOS-Orthobanda en individuele leden hebben Menzis meermaals tevergeefs gewezen op de Regeling Zorginkoop; op de onredelijkheid van een tekentermijn van twee weken in de vakantieperiode en het eenzijdig wijzigen van de voorwaarden, zoals het invoeren van clustering. Veel leden voelden zich gedwongen door Menzis om op de stippeltjeslijn te tekenen. Menzis heeft daarmee ons vertrouwen beschaamd. Wij vinden het zacht gezegd opvallend dat de NZa volstaat met vast te stellen dat Menzis de Regeling Zorginkoop heeft geschonden. De NZa verbindt aan de geconstateerde overtredingen geen enkele sanctie terwijl de NZa daartoe wel bevoegd is. De NZa had de zorgverzekeraars eerder dit jaar nog gewaarschuwd dat zij zich aan de regels hebben te houden.”

 

De Regeling Transparantie zorginkoopproces Zvw is op 1 januari 2016 van kracht geworden. NVOS-Orthobanda is de eerste partij in de zorg die een klacht heeft ingediend tegen een zorgverzekeraar op basis van de regeling, en die ook ziet toegewezen.

https://www.nza.nl/1048076/1048133/TH_NR_005__Transparantie_zorginkoopproces_Zvw.pdf

 

Over NVOS-Orthobanda

NVOS-Orthobanda behartigt de belangen van bedrijven in de orthopedische hulpmiddelenzorg. De branchevereniging treedt op als gesprekspartner van overheid, zorgverzekeraars, patiëntenverenigingen en andere belanghebbenden zoals artsen en fysiotherapeuten. NVOS-Orthobanda investeert in kwaliteit, onderwijs, kennisontwikkeling en innovatie. De branchevereniging is opgericht in 1970 en heeft ruim 130 leden. www.nvos-orthobanda.nl

 

Hoewel er geen sanctie is opgelegd jegens Menzis door de NZa, is dit zeker een bijzonder resultaat te noemen waar wij ons als branche mee op de kaart hebben gezet. Het is de eerste keer dat de NZa ingrijpt bij schending van de Regeling zorginkoop.

 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen