Bijgevoegde foto van de nieuwe verbandwisselkamer in het Brandwondencentrum Groningen

Opening nieuwe verbandwisselkamer: verbandwissel in de duinen

Brandwondencentrum Groningen van het Martini Ziekenhuis neemt een tweede patiëntvriendelijke verbandwisselkamer in gebruik. Tijdens de Publieklezing over brandwonden verrichtte Rob Baardse, directeur van de Nederlandse Brandwonden Stichting, de openingshandeling. De verbandwisselkamer is zo ingericht dat hij patiënten met ernstige brandwonden meer comfort biedt tijdens de pijnlijke verbandwisselingen.

De bouw van deze verbandwisselkamer op de Intensive Care van het brandwondencentrum is mogelijk gemaakt door de grote opbrengst van de actie WAUW rondom en na De 4 Mijl van Groningen in 2014, de steun van de Nederlandse Brandwonden Stichting en De Vriendenloterij. De verbandwisselkamer kostte € 75.000,-

Verbandwisselkamer

Bijgevoegde foto van de nieuwe verbandwisselkamer in het Brandwondencentrum Groningen

foto van de nieuwe verbandwisselkamer in het Brandwondencentrum Groningen

Vorig jaar opende het brandwondencentrum op de polikliniek en verpleegafdeling al de meest kindvriendelijke verbandwisselkamer van Europa. ‘Toen we het succes daar zagen, wilden we ook graag een kamer op de Intensive Care van het brandwondencentrum realiseren’, vertelt manager Jacob Blik van het brandwondencentrum. ‘Deze moest echter ook geschikt zijn voor volwassen patiënten met brandwonden, waardoor de aankleding van deze verbandwisselkamer heel anders is. Het resultaat is opnieuw geweldig.

High Tech

Je waant je in de duinen van Schiermonnikoog. De kamer beschikt verder over een high tech in hoogte verstelbaar bad waarin we de watertemperatuur heel secuur kunnen afstellen. We hebben sfeerverlichting, maar ook licht dat voor verpleegkundigen en artsen nodig is om de wonden goed te inspecteren. Daarnaast hangt er boven het bad een speciale televisie, die nat mag worden en goed schoon te maken is. Allemaal bijzonderheden die de kosten van de kamer zo hoog maakten. We zijn dan ook iedereen die heeft bijgedragen aan dit project enorm dankbaar!’

Giften

Hans Feenstra, bestuursvoorzitter Martini Ziekenhuis: ‘De brandwondenzorg in Nederland wordt uiteraard voor het grootste deel collectief gefinancierd, maar dat is onvoldoende voor deze extra’s die de professionals en patiënten wel noodzakelijk achten. Giften als deze zijn daarvoor onmisbaar.’ Rob Baardse sluit daarop aan: ‘We hoorden van het team hier in Groningen over het grote succes van de verbandwisselkamer voor kinderen. En we zijn natuurlijk heel blij en trots dat we die samen hebben kunnen realiseren. Toch bleef het bij me knagen; eigenlijk is het niet eerlijk. Ik vind namelijk dat élke patiënt met brandwonden dit verdient. Daarom doet het me bijzonder veel deugd dat we deze nieuwe verbandwisselkamer nu openen.’

Brandwondenzorg in Nederland

Brandwondencentrum Groningen werkt intensief samen met de twee andere brandwondencentra in Nederland (Rode Kruis Ziekenhuis en Maasstad Ziekenhuis) op het gebied van de brandwondenzorg. Met elkaar streven we er naar de brandwondenzorg voor de patiënt nog verder te optimaliseren.

Bron: Martini Ziekenhuis

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen