FNV: Gemeenten moeten zich aan afspraken houden en zorggeld aan zorg besteden

Array
FNV Zorg en Welzijn is  geschokt over het bericht dat gemeenten in 2015 1,2  miljard aan zorggeld op de plank hebben laten liggen.

Sarah Dobbe, campagneleider bij de FNV, heeft er geen goed woord voor over: “Omdat gemeenten geld oppotten ontstaan er gigantische problemen. Ouderen wordt hun thuiszorg afgepakt of moeten uren broodnodige zorg inleveren terwijl ze geacht worden langer thuis te wonen. Tienduizenden thuiszorgmedewerkers zijn ontslagen. Thuiszorgorganisaties gaan failliet omdat gemeenten te weinig betalen. Het is schrijnend dat gemeenten dit laten gebeuren. Geld voor zorg moet aan zorg worden besteed!”

De grootste klappen zijn het afgelopen jaar gevallen in de thuiszorg. Het beleid van gemeenten ligt al langer flink onder vuur omdat kwetsbare ouderen de zorg niet krijgen die ze nodig hebben. Vorig jaar was er een recordaantal rechtszaken tegen gemeenten over het korten van thuiszorg. In bijna alle gevallen gaf de rechter de cliënten gelijk en moesten gemeenten hun beslissing terugdraaien.

75% gemeenten in strijd is met wet

“Uit onderzoek van FNV Zorg en welzijn bleek dat het beleid van driekwart van de gemeenten in strijd is met de wet. Hierdoor zijn meerdere grote thuiszorgorganisaties, zoals bijvoorbeeld TSN, failliet gegaan. Nu blijkt dat al deze ellende voorkomen had kunnen worden omdat gemeenten een gigantische hoeveelheid geld hebben opgepot. Hier is maar één woord voor: schandalig,” vervolgt Dobbe.

Volkspetitie Red de Zorg

De FNV heeft vorig jaar afspraken gemaakt met het Kabinet én de Vereniging Nederlandse Gemeenten, nadat bijna 1 miljoen mensen de Volkspetitie Red de Zorg hebben getekend. Hierdoor is een groot deel van de bezuinigingen op de thuiszorg teruggedraaid.

Meer geld voor thuiszorg

Dobbe: “We hebben er voor gezorgd dat het bezuinigen op de thuiszorg is gestopt. Een akkoord gesloten met de Nederlandse gemeenten dat er meer geld is voor de thuiszorg. En nu blijkt dat gemeenten er gewoon mee doorgaan ondanks dat ze wel het geld krijgen. Dit is niet acceptabel. We eisen dan ook dat de gemeenten hun afspraken nakomen en geld voor zorg aan zorg gaan besteden.”

Bron: FNV Zorg
Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen