Schadevergoeding en DNA-test geëist van spermadokter

Array

Een groep ouders en twee donorkinderen zijn een juridische procedure gestart tegen de eigenaar van de voormalige vruchtbaarheidskliniek MC Bijdorp in Barendrecht. Ze eisen een vergoeding voor de schade die ze opliepen door de onjuiste informatie die hij gaf over de gebruikte donoren. Ook willen ze dat hij zelf DNA afstaat om uit te sluiten dat de arts niet zelf doneerde. Dit vertellen Stichting Donorkind en advocaat Tim Bueters vanavond in de uitzending van EenVandaag.

De spermadokter gaf donorpaspoorten met verkeerde informatie mee, mengde sperma van verschillende donoren en liet donoren meer kinderen verwekken dan het beloofde maximale aantal van zes. Daarnaast zegde hij de wensouders toe dat ze meerdere kinderen van een en dezelfde donor konden krijgen. Later bleken deze kinderen met het zaad van verschillende donoren te zijn verwekt. Hiermee overtreedt deze arts de wet, meent advocaat Tim Bueters. De werkwijze heeft verdriet en onzekerheid veroorzaakt bij veel ouders en de donorkinderen.

De groep van veertien gedupeerden wil dat de arts een DNA-test ondergaat. Ze verdenken de arts ervan dat hij zelf ook sperma heeft gedoneerd. Enkele donorkinderen vertonen grote uiterlijke gelijkenissen met de arts uit Barendrecht die hun moeders behandelde. Advocaat Bueters: ”Het afdwingen van DNA is uniek en is volgens mij niet eerder voorgekomen. Dat komt omdat het hele probleem van donorkinderen uniek is.”

EenVandaag spreekt met donorkind Monique Aarts. Zij denkt dat haar behandelend arts ook haar biologische vader is. Een DNA-test moet uitsluitsel geven. In de uitzending legt ze uit waarom het zo belangrijk voor haar is om te weten wie haar verwekker is. Verder spreekt het actualiteitenprogramma met advocaat Tim Bueters en Ties van der Meer van Stichting Donorkind. De spermadokter is om een reactie gevraagd, maar hij wil niet voor de camera reageren.

EenVandaag, vanavond om 18.15 uur bij AVROTROS op NPO 1

Bron: EenVandaag

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen