“Verbied de verkoop van lachgas aan minderjarigen”

Array
Trubendorffer: legitimatieplicht bij aanschaf slagroompatronen

Trubendorffer, hulp bij verslaving, pleit voor een legitimatieplicht voor jongeren bij de aanschaf van slagroompatronen. Deze maatregel moet voorkomen dat minderjarigen eenvoudig lachgas kunnen aanschaffen en gebruiken. Het gebruik van deze laagdrempelige drug is de laatste tijd in opmars onder jongeren, maar deze doelgroep is zich niet bewust van de gevaren van intensief gebruik.

Verkrijgbaarheid

Dick Trubendorffer, directeur van Trubendorffer: ‘Het gebruik van lachgas onder jongeren neemt de laatste tijd toe. 8% van alle twaalf- tot zestienjarigen in Nederland heeft weleens lachgas gebruikt. Dat blijkt uit onderzoek van het Trimbos-instituut. Het gebruik -dat zeker niet zonder risico’s is– wordt gestimuleerd doordat het eenvoudig op legale wijze is te verkrijgen. Minderjarigen kunnen eenvoudig een doos met 50 patronen kopen voor € 30,95.’

Risico’s:

Trubendorffer: ‘De kans om afhankelijk te raken van lachgas is niet groot, maar aan het gebruik ervan kleven weldegelijk risico’s. Naast gevaren bij het innemen, zoals je mond en luchtwegen die kunnen bevriezen, kunnen kinderen flauwvallen en daarbij letsel oplopen.’
Overige risico’s:

  • Te veel lachgas en te weinig zuurstof leiden tot schade aan de hersenen.
  • Bij chronisch gebruik van lachgas treedt een tekort aan vitamine B12 op. Dit kan tot neurologische stoornissen leiden.
  • Verlaagde vruchtbaarheid door verstoorde aanmaak van zaadcellen en rode bloedcellen bij veelvuldig gebruik.
 Legitimatieplicht

Inmiddels zijn er al enkele particuliere initiatieven gestart om de verkoop van slagroompatronen aan jongeren terug te dringen. Maar dat is vooralsnog een druppel op een gloeiende plaat. Er is landelijk beleid nodig om de jeugd te beschermen tegen blijvend neurologisch letsel. Trubendorffer pleit voor een legitimatieplicht bij de aanschaf van lachgas, net zoals bij alcohol. Hiermee wordt fysiek letsel voorkomen en wordt een signaal aan de jeugd afgegeven dat het gebruik van drugs niet normaal is.

Over Trubendorffer

Trubendorffer biedt verslavingszorg op basis van volledige onthouding van het gebruik van verslavende middelen en verslavend gedrag. De intensieve ambulante behandelingen bestaan uit intensieve en frequente gesprekstherapieën. Trubendorffer is een innoverende organisatie met een bewezen effectieve behandeling, hoge slagingspercentages en een hoge klanttevredenheid (8,5). De eigentijdse hulpverlening is hoogwaardig en laagdrempelig, kent geen- of korte wachtlijsten en een “no-nonsens” klimaat. Voor meer informatie kijk op: www.trubendorffer.nl

Bron: Trubendorffer

 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen