Loders Croklaan en Bruggink & Van der Velden winnaars Goede Praktijken Competitie

Een gezonde en veilige bedrijfscultuur draagt bij aan duurzame inzetbaarheid, ook bij fysiek zwaar werk. Dat er goede voorbeelden zijn laat producent van speciale vetten Loders Croklaan zien. Zij wonnen op 1 november de Goede Praktijken Competitie 2016 over duurzame inzetbaarheid in de categorie ‘meer dan 100 werknemers’ en zijn een bedrijf met veel fysiek zwaar werk. Advocatenkantoor Bruggink & Van der Velden is de winnaar in de categorie ‘minder dan 100 werknemers’. De winnaars van de Goede Praktijken Competitie zijn de Nederlandse inzending voor de Europese Good Practice Awards 2017 in Malta.

Fysieke belasting is naast werkstress de belangrijkste oorzaak van verzuim en beroepsziekten. Een gezonde en veilige bedrijfscultuur draagt bij aan het voorkomen van fysieke klachten. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om het betrekken van medewerkers en betrokken managers. Dit is dan ook het centrale thema tijdens de bijeenkomst ‘Duurzaam Fysiek Werk: Kan het niet anders?’ waar de prijzen werden uitgereikt.
Loders Croklaan experimenteert met duo-en triobanen in ploegendiensten
Dit productiebedrijf van speciale vetten is volgens de jury van de Goede Praktijken Competitie een opvallend voorbeeld hoe medewerkers de inspiratiebron zijn van hun aanpak voor de inzetbaarheid. Loders Croklaan is een bedrijf met veel fysiek zwaar werk en ploegendiensten. Dat is niet de makkelijkste omgeving om oplossingen door te voeren. Om duurzame inzetbaarheid te realiseren experimenteert Loders Croklaan daarom met duo- en triobanen in ploegendiensten, kunnen werknemer zich aanmelden voor interne stages en is van iedere afdeling een filmpje gemaakt die de dagelijkse werkzaamheden en sfeer in de praktijk brengt. Een belangrijke succesfactor in hun aanpak is het verbeterteam. Initiatieven van medewerkers worden zo direct in de praktijk gebracht.
Bij advocatenkantoor Bruggink & Van der Velden is iedereen ondernemer
Vertrouwen in hun 28 werknemers staat bij Bruggink & Van der Velden voorop. Waar in de traditionele advocatuur vooral gekeken wordt naar omzetvermeerdering, focust Bruggink & Van der Velden op reductie van kosten. Elke medewerker heeft inzicht in de financiën en vrije toegang tot alle informatie. Door het ontbreken van managementlagen kunnen er snel beslissingen worden genomen en zorgt het voor een breed draagvlak onder de werknemers. Daarnaast is er veel ruimte voor werk-privé balans. Alle medewerkers werken vier dagen per week op plekken en tijdstippen die zij zelf bepalen en ze mogen zelf weten hoeveel vakantiedagen ze opnemen. Het verzuim is laag, het werkplezier hoog en het bedrijf financieel gezond.
Goede Praktijken Competitie
De Goede Praktijken Competitie is onderdeel van de Europese campagne ‘Healthy Workplaces for All Ages’. In Nederland uitgevoerd door het Nederlands Focal Point. Bedrijven en organisaties hebben laten zien dat het werk maken van duurzame inzetbaarheid belangrijk is. Uit tien genomineerde en inspirerende voorbeelden worden op 1 november twee winnaars gekozen. Zij zijn de winnaars van Nederland en gaan door naar de prestigieuze ‘European Good Practice Award Uitreiking’ in Malta.
‘Duurzaam Fysiek Werk: Kan het niet anders?’
Op dinsdag 1 november organiseert het Netwerk Duurzaam Fysiek Werk voor de derde keer een landelijke bijeenkomst. Het netwerk is gericht op bedrijven uit verschillende sectoren en wordt ondersteund door het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, TNO en Buro voor Fysieke Arbeid. De bijeenkomst vindt plaats bij Technische Unie in Alphen aan de Rijn. Op de bijeenkomst worden de prijzen van de Goede Praktijken Competitie uitgereikt door de Secretaris-Generaal van het ministerie Loes Mulder.
Factsheet Fysieke Belasting 2016.pdf
55.08 KB
 Bron: Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen