Verpleeghuizen mogen geen afspraken maken over toiletgang

0
1033

Verpleeghuizen mogen geen afspraken maken over de toiletgang van bewoners. Het aantal het aantal keren dat zij naar de wc mogen mag niet worden beperkt. Staatssecretaris Van Rijn schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat het reguleren van de toiletgang in strijd is met een waardig leven. Van Rijn reageert op het bericht van RTV Rijnmond van gisteren dat een bewoonster van verpleeghuis Grootenhoek in Hellevoetsluis maar drie keer per dag naar de wc mag.

Het huis had met een bewoner een schriftelijk contract opgesteld over hoe vaak de bewoner naar het toilet mag. Verpleeghuis Grootenhoek is onderdeel van Careyn. Careyn is één van de instellingen die onder verscherpt toezicht staat. Het verpleeghuis staat op de lijst met slecht presterende verpleeghuizen, die hij onlangs bekendmaakte. Er zijn al eerder maatregelen genomen om de zorg daar te verbeteren.

Naar de WC wanneer je wil

Van Rijn laat weten dat ook verpleeghuisbewoners erop moeten kunnen vertrouwen, dat zij veilig zijn en goede zorg krijgen en dat ze net zo vaak naar de wc mogen als zij willen. Hij vindt dat afspraken over wc-bezoek absurd.

 

Van Rijn heeft naar aanleiding van het bericht van gisteren nog contact gehad met de raad van bestuur van Careyn. Van Rijn zegt dat hij heeft geëist dat het beleid dat bewoners naar de wc kunnen wanneer zij dat willen, ook in praktijk wordt gebracht.