Top-onderzoeker data science kiest voor Universiteit Maastricht

Komst Michel Dumontier startsein voor uitbouw interfacultair onderzoeksprogramma Data Science

De Universiteit Maastricht (UM) heeft de Canadese top-onderzoeker op het gebied van data science, Michel Dumontier, weten aan te trekken. Dumontier (1975) is afkomstig van het gerenommeerde Stanford Center for Biomedical Informatics Research van Stanford University. Met de komst van Dumontier, die start op 1 januari 2017, wordt tevens een begin gemaakt met verkennende activiteiten gericht op de oprichting van een door hem te leiden nieuw Instituut voor Data Science, met de voorlopige werktitel: IDS@UM. Hiermee speelt de Universiteit Maastricht in op de toenemende rol die big data, IT en data science spelen in onderwijs, onderzoek, bedrijfsleven en samenleving. Michel Dumontier wordt benoemd als universiteitshoogleraar op het gebied van data science met een interfacultair onderzoeksprogramma.

Michel Dumontier heeft uitzonderlijke onderzoeks-expertise op het gebied van data science. Zijn werk richt zich op de ontwikkeling van berekeningsmethoden om multiscale en FAIR (Findable, Accessible, Interoperable, Reusable) data te integreren voor innovatieve toepassingen op het gebied van het ontdekken en ontwikkelen van nieuwe geneesmiddelen en precisiegeneeskunde.

Data science onderzoek

“De Universiteit Maastricht heeft een gedurfde visie een wereldklasse instituut op te richten voor data science onderzoek en onderwijs. Een instituut dat belangrijke ‘big data’ uitdagingen aanpakt die over de grenzen van traditionele disciplines gaan. Ik ben blij met de kans om leiding te mogen geven aan deze zeer samenwerkingsvolle, universiteitsbrede inspanning om barrières te overwinnen voor het delen van data en nieuwe kaders vast te stellen voor wetenschappelijke ontdekkingen”, aldus Michel Dumontier.

Dumontier

Martin Paul, voorzitter College van Bestuur Universiteit Maastricht: “We zijn bijzonder verguld met de overstap van Dumontier. Met zijn komst geeft de UM verdere invulling aan de ambitie om een vooraanstaande speler te worden in data science onderwijs en onderzoek. Focus op data science is een belangrijk speerpunt in het stimuleren en versterken van de Limburgse kenniseconomie.”

Geavanceerdere algoritmes

“Data science expertise wordt steeds belangrijker voor de samenleving. We zien de hoeveelheid beschikbare data alleen maar toenemen door ontwikkelingen als internet of things, smart sensors en sociale netwerken. Er zijn steeds geavanceerdere algoritmes nodig om die groeiende hoeveelheid data om te zetten naar bruikbare inzichten voor bijvoorbeeld nieuwe onderzoeksvragen en producten. In dat opzicht is data science cruciaal voor het bijdragen van de UM aan oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Daarbij valt te denken aan de ontwikkeling van nieuwe medische behandelingen, duurzame oplossingen voor het opwekken van energie, maar ook het verbeteren van online privacy en veiligheid.”

Data science onderwijs

“Daarnaast zien we dat er op de arbeidsmarkt steeds meer behoefte ontstaat aan experts op het gebied van data science. Door data science onderwijs integraal aan te bieden anticiperen we op deze toenemende vraag van bedrijven en instellingen. Studenten met een opleiding op het gebied van data science zullen gemakkelijker werk vinden. Dit past bij het streven van de UM om de kans van studenten op een baan te optimaliseren”, aldus Martin Paul.

Universiteitshoogleraar

Michel Dumontier is de vierde universiteitshoogleraar van de UM. Eerder werden prof. dr. Peter Peters (Nanobiologie), prof. dr. Clemens van Blitterswijk (Regeneratieve Geneeskunde) en prof. dr.  Ron Heeren (Moleculaire Beeldvorming) benoemd tot universiteitshoogleraar aan de UM. Deze topwetenschappers kennen een bijzondere positie vanwege hun statuur. Zij geven innovatieve impulsen aan wetenschappelijke ontwikkelingen die traditionele disciplines overstijgen.

Bron: Universiteit Maastricht

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen