Rijnstate eerste Fairtrade ziekenhuis van Nederland

De Arnhemse wethouder Anja Haga heeft de titel ‘Fairtrade ziekenhuis’ toegekend aan Rijnstate. Onder andere door het gebruik van Fairtrade koffie en thee op alle locaties voldoet het ziekenhuis aan de eisen voor deze titel. Rijnstate is het eerste Fairtrade ziekenhuis van Nederland.

2,9 miljoen kopjes koffie

Jaarlijks worden er 2,9 miljoen kopjes koffie geschonken in Rijnstate en zo’n 900.000 zakjes thee gebruikt. Alle koffie en thee in het ziekenhuis is Fairtrade. Jankees Cappon, van de Raad van bestuur van Rijnstate: “Zorgen doen we niet alleen voor patiënten van nu. We willen als Rijnstate ook bijdragen aan een betere leefomgeving voor toekomstige generaties. De keuze voor Fairtrade koffie en thee is dan ook heel vanzelfsprekend.”

Naast de koffie en thee zal binnenkort een deel van het broodbeleg in het personeelsrestaurant Fairtrade zijn. Sinds 2015 krijgen alle nieuwgeborenen in Rijnstate een babymutsje dat Fairtrade is geproduceerd. Met de acceptatie van de titel Fairtrade Ziekenhuis zegt Rijnstate toe het Fairtrade gedachtegoed verder uit te dragen.

Duurzame handel

Om een product Fairtrade te kunnen noemen, moeten alle partijen in de handelsketen aantoonbaar maken dat zij aan de internationale principes van Fairtrade voldoen. Leveranciers van Fairtrade ontvangen een eerlijke prijs voor hun producten en werken  onder menswaardige omstandigheden. Dus geen kinderarbeid en geen extreem lange werkdagen. Maar wel aandacht voor milieuvriendelijke productieprocessen.

De keuze voor Fairtrade producten past in het beleid van Rijnstate om steeds meer gebruik te maken van duurzame oplossingen. Bijvoorbeeld op het gebied van energiebesparing, milieu, afvalstromen, duurzame mobiliteit, inkoop en het verantwoord gebruik van grondstoffen en materialen in bouw- en renovatieprojecten.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen