UMCG en De Friesland rond met contractering protonentherapie

Array

UMCG en De Friesland Zorgverzekeraar hebben afspraken gemaakt over de vergoeding van protonentherapie. De Friesland is de eerste zorgverzekeraar die deze, voor Nederland nieuwe, bestralingsbehandeling voor patiënten met kanker contracteert. Voor patiënten die verzekerd zijn bij De Friesland betekent dit dat zij deze behandeling dichtbij huis in het UMCG kunnen krijgen. De contractering van protonentherapie maakt deel uit van een meerjarenovereenkomst die het UMCG en De Friesland hebben gesloten voor medisch specialistische zorg voor de jaren 2017 tot en met 2019.

Het UMCG verwacht in december 2017 de eerste patiënten met protonentherapie te kunnen behandelen in het nieuwe centrum dat wordt gebouwd aan de noordkant op het UMCG-terrein. Protonentherapie wordt momenteel alleen in het buitenland gegeven. Verzekerden van De Friesland Zorgverzekeraar kunnen in Groningen terecht zodra het centrum klaar is.

Centrum in aanbouw

Het UMCG is een van de vier centra die een vergunning voor protonentherapie van de minister van VWS hebben gekregen. Naast Groningen is een centrum in aanbouw in Delft. Amsterdam en Maastricht beschikken ook over een vergunning voor protonentherapie. Het UMCG beschikt als enig centrum in aanbouw ook over een vergunning voor de behandeling van kinderen met protonentherapie. Protonentherapie is verzekerde zorg en behoort tot het basispakket van de zorgverzekering. De verwachting is dat binnenkort ook andere zorgverzekeraars de protonenzorg gaan contracteren.

Protonentherapie

Protonentherapie is een nieuwe bestralingsbehandeling voor patiënten met kanker. Bestraling vindt plaats met protonen (positief geladen deeltjes) in plaats van met fotonen (elektromagnetische energiegolven), zoals bij de huidige bestralingsbehandeling. Met protonentherapie kan de dosis straling heel nauwkeurig worden toegediend aan een tumor, waarbij omliggende gezonde weefsels gespaard worden. Hierdoor neemt de kans op bijwerkingen af.

Protonentherapie biedt vooral meerwaarde voor kinderen met kanker en patiënten met schedelbasistumoren en oogtumoren. Ook patiënten met borstkanker, prostaatkanker, hoofd-halskanker, slokdarmkanker en longkanker kunnen baat hebben bij protonentherapie.

Bron: UMCG

 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen