Huisartsen accepteren rol van roerganger Eerstelijn

Array

Vorig jaar voerden huisartsen actie onder de naam “Het Roer Moet Om”. Met deze leus pleitten zij voor minder zuinig, minder gedetailleerd en minder opgelegd beleid van de zorgverzekeraars voor de eerstelijnszorg. Zij hadden succes. Nieuwe afspraken kwamen tot stand.

Koers

Toch ging deze actie wat mij betreft niet ver genoeg. Want zij veronderstelt dat de zorgverzekeraar aan het roer staat en huisartsen moeten vragen om een andere koers. Volgens mij moet het echter worden: huisartsen staan aan het roer van de eerste lijn, zetten de koers uit en overleggen met de zorgverzekeraar, gemeente en patiëntenorganisaties daarover. Omdat zij roerganger zijn, zijn zij ook verantwoordelijk voor de toegang en spreiding in de eerste lijn en de prioritering vanwege schaarste. Ze zijn dan dus niet alleen bezig met hun eigen beroep en inkomen.

Dominee

Deze stellingname bracht ik naar voor op een avondsymposium over huisartsenposten van 120 Rotterdamse huisartsen in de prachtige Sint Laurenskerk in hartje Rotterdam. Die vond plaats op 2 november. Met de galm van een dominee kon ik mijn evangelie van huisartsen aan het roer verkondigen.

Instemming

Het enthousiaste organisatiecomité van zes praktijk zoekende en gevestigde huisartsen legde mijn pleidooi ter stemming voor aan de aanwezigen. Dat gebeurde via digitaal stemmen op mobiele telefoons. Ik waarschuwde nog dat aan het roer staan bij slecht weer geen plezier is en veel aandacht vereist. Toch stemde tot mijn verrassing zo’n 95% van de aanwezigen in met mijn pleidooi. Nu maar hopen dat Rotterdamse zorgverzekeraars hun huisartsen uitdagen om inderdaad te komen met beleidsvoorstellen voor de eerste lijn.

Overtriage

Een hot onderwerp tijdens het symposium was de overtriage op de huisartsenposten. De triagisten aldaar moeten volgens het Nederlandse Triage Systeem te vaak patiënten zonder serieuze klachten doorgeleiden naar visite rijdende en op de post consult houdende huisartsen. Ook hier bestond consensus: het triage roer moet om.

Jouw mening

Leeft deze ergernis van Rotterdamse huisartsen ook in andere delen van het land? Ben jij huisarts of triagist en deel je de Rotterdamse onrust? Of is dit alleen een Randstadprobleem? En vind je dat huisartsen aan het roer van de eerstelijn moeten staan? Hieronder graag je mening of ervaringen.

De PowerPoint presentatie van mijn voordracht op 2 november tref je hier aan.

Guus Schrijvers

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen