Mogelijk meer overheidsgeld naar Huntington

0
1055

Kamerlid Pia Dijkstra (D66) dient deze week een motie in om meer geld van het ministerie van VWS te vragen voor de slopende ziekte Huntington. ‘Er lijken nog maar enkele miljoenen nodig te zijn voor een medische doorbraak’, schreef de Telegraaf zondag.

Nederland telt circa 1.700 patiënten die lijden aan Huntington, een ziekte die lijkt op een combinatie van Alzheimer, Parkinson en ALS. De zorg voor deze patiënten kost jaarlijks zo’n € 33 miljoen euro, meldt de Telegraaf. Vanaf het eerste moment van de klachten leeft de patiënt gemiddeld nog zeventien jaar.

Honderden miljoenen

Volgens het Campagneteam Huntington is € 4 miljoen nodig voor fundamenteel onderzoek. Daarmee kunnen veelbelovende onderzoekslijnen van start gaan, waarna er mogelijk binnen vijf à zeven jaar een aangrijpingspunt (‘drugable target’) is. Op basis daarvan kunnen geneesmiddelenproducenten vervolgens een medicijn ontwikkelen dat Huntington kan genezen, stelt het campagneteam. De Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen wijst er op dat die tweede stap al snel honderden miljoenen euro’s kost.

Klinisch onderzoek

De Vereniging is een voorstander van meer publiek-private samenwerking bij de ontwikkeling van geneesmiddelen. Verschillende leden van de Vereniging zijn bezig met nieuwe medicijnen voor Huntington. Pfizer en Roche hebben bijvoorbeeld een nieuw middel in fase twee van klinisch onderzoek. Roche werkt in dit verband samen met Ionis Pharmaceuticals. Volgens Roche is de tweede fase in september 2017 afgerond.

Bron: Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen

Vorig artikelUniek: SOS-team op Spoedeisende Hulp
Volgend artikelHuisartsen accepteren rol van roerganger Eerstelijn
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.