Gezondheidsverbetering vergunningshouders door arbeidsparticipatie

In december 2016 starten 3 onderzoeken die zich richten op het aan het werken helpen van vluchtelingen met een verblijfsvergunning. Het verbeteren van hun gezondheid krijgt hierin bijzondere aandacht. De projecten ontvangen bijna 375.000 euro subsidie vanuit het ZonMw-programma Vakkundig aan het werk. De onderzoeken focussen op de verschillende aanpakken van gemeenten om de participatie van vergunninghouders te stimuleren.

Zijn de aanpakken van gemeenten effectief en bevorderen ze dus de (arbeids)participatie van de vergunninghouders? Wat zijn de werkzame elementen? Dragen ze bij aan de gezondheid van vergunninghouders? En wat kunnen andere gemeenten hiervan leren? Dat zijn vragen die in de onderzoeken aan bod komen. In de projecten wordt samengewerkt met gemeenten en vergunninghouders of vertegenwoordigers van vergunninghouders.

De 3 onderzoeken in een notendop

De Amsterdamse aanpak
Hoe helpt Amsterdam de vluchtelingen aan werk? En hoe effectief is hun aanpak? Regioplan en de gemeente Amsterdam werken samen in dit onderzoek. Het onderzoek richt zich op:

  1. het versnellen van werk en inburgering direct vanuit het AZC, en
  2. de intensieve ondersteuning bij taal, inburgering, werk en participatie door gespecialiseerde klantmanagers.

De effectiviteit van de Piëzomethodiek
De Piëzomethodiek is een integrale aanpak met laagdrempelige voorzieningen in de wijk, zoals computerlessen, gezondheidsvoorlichting en vrijwilligerswerk om werknemersvaardigheden mee te oefenen. Movisie en de gemeente Zoetermeer buigen zich over de vraag of de Piëzemethodiek leidt tot meer participatie en verbeterde gezondheid bij vergunninghouders.

Interventies van maatschappelijke organisaties
Het Verwey-Jonker instituut gaat met de gemeenten Amersfoort, Ede en Overbetuwe 2 interventies van maatschappelijke organisaties onderzoeken:

  • ‘Vluchtelingen Investeren in Participeren’ van Vluchtelingenwerk en
  • de ‘Werktrajecten’ van stichting NVA (centrum voor inburgering) in Amersfoort.
Ze bekijken wat de effectiviteit van deze interventies is en wat de randvoorwaarden zijn voor succes.

Deze projecten starten in december 2016 en hebben een looptijd van 2 jaar.

Vakkundig aan het werk

Het programma heeft als doel gemeenten te ondersteunen bij het plaatsen van zoveel mogelijk mensen in zo regulier mogelijk, betaald werk en het terugdringen van armoede en problematische schulden.
ZonMw werkt nauw samen met het ministerie van SZW, Divosa, de VNG, het UWV en het ministerie van VWS. Ook sluit het programma aan bij activiteiten van onder andere SBCM, de Beroepsvereniging voor Klantmanagers (BvK), en kennisinstituut Movisie.

Bron: ZonMw

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen