Kijksluiter, de bijsluiter die iedereen begrijpt

Array

Vandaag wordt tijdens een bijeenkomst in Nieuwspoort Kijksluiter, de bijsluiter die iedereen begrijpt, officieel aangeboden aan de zorgautoriteiten en de consument. Kijksluiter is een bibliotheek van met ruim 1.000 korte animatievideo’s, die in eenvoudige spreektaal de essenties van de officie?le bijsluiter van een geneesmiddel uitleggen aan de gebruiker. Dr. van Raaij, Directeur Geneesmiddelen en Medische Technologie van het Ministerie van VWS, Prof. Dr. Leufkens, voorzitter van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen en dhr. Jakobs, Campagneleider Zorg van de Consumentenbond nemen gezamenlijk de eerste Kijksluiter officieel in ontvangst.

Patiënten begrijpen vaak weinig van de bijsluiter die in de verpakking van een geneesmiddel zit. Het NIVEL voerde in opdracht van het ministerie van VWS een grootschalig onderzoek uit naar de informatiebehoefte van patiënten rondom geneesmiddelen. De voorlopige resultaten worden vandaag, voorafgaand aan de introductie van Kijksluiter, gepresenteerd tijdens een seminar over geneesmiddelenvoorlichting in Nieuwspoort in Den Haag.
Jaarlijks wordt er 6 miljard euro uitgegeven aan geneesmiddelen. Naar schatting wordt zo’n 30-40% van de uitgegeven geneesmiddelen niet of niet goed gebruikt.1 Een directe verspilling van geld, maar veel belangrijker: dit leidt tot onnodige gezondheidsschade en beperking van gezondheidswinst. Door goed geneesmiddelengebruik kunnen honderden miljoenen in gezondheidszorgkosten en zelfs miljarden aan indirecte kosten worden bespaard.2-4 Goede geneesmiddelenvoorlichting is een belangrijke voorwaarde voor goed geneesmiddelengebruik. De bijsluiter is hiervoor het gestandaardiseerde en inhoudelijk geborgde medium. In de praktijk blijkt echter dat de compleetheid van de bijsluiter ten koste gaat van de begrijpelijkheid, en daarmee de bruikbaarheid voor de consument.
Prof. Dr. H.G.M Leufkens, voorzitter van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen: “Ik vind dit initiatief een mooie aanvulling op de bijsluiter om patie?nten te helpen hun medicijn goed te gebruiken, want een medicijn is alleen een goed medicijn als het goed wordt gebruikt.”
Geneesmiddelenvoorlichting is een kerntaak van de apotheek. Kijksluiter is geen vervanging van de van de voorlichting in de apotheek, maar het sluit hier uitstekend op aan. Voor het (eerste) uitgiftegesprek in de apotheek zijn verschillende informatiematerialen in aanvulling op de bijsluiter beschikbaar. Maar deze materialen zijn vrijwel uitsluitend schriftelijk, en daarmee minder geschikt voor laaggeletterden of mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden. Kijksluiter is hiervoor wel geschikt.

Drs. A. van Strien, directeur a.i. van Service Apotheek: “De samenwerking met Kijksluiter past in de ambitie van Service Apotheek om te blijven vernieuwen ten behoeve van effectieve geneesmiddelenbehandeling op maat voor iedere patiënt. Met Kijksluiter is daarbij nu ook goede nazorg en visuele ondersteuning geborgd.”

Over Kijksluiter

Kijksluiter is een korte videoanimatie, die in begrijpelijke spreektaal de essenties van de officie?le bijsluiter van een geneesmiddel uitlegt aan de gebruiker. Kijksluiter is inhoudelijk volledig gebaseerd op de bijsluiter, maar vervangt deze niet. Het dient ter ondersteuning van de geneesmiddelenvoorlichting door de apotheek en bevat alleen informatie die voor een gebruiker relevant is: waarvoor wordt het geneesmiddel gebruikt, wat kan de gebruiker verwachten en waar moet hij op letten. En dit alles gepersonaliseerd op geslacht, leeftijd en de indicatie waarvoor het geneesmiddel is voorgeschreven. Met ruim 1000 video’s is er voor 95% van de voor het eerst uitgegeven geneesmiddelen een Kijksluiter beschikbaar.

De Zorganimaties zijn een initiatief van twee artsen, die betere patiëntenvoorlichting nastreven.

www.zorganimaties.nl/kijksluiter.

Bron: Kijksluiter & Service Apotheek

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen