NPCF: Tarieven ziekenhuizen moeten openbaar

Array

Ziekenhuizen moeten hun prijzen openbaar maken. Minister Schippers schrijft dat aan de Tweede Kamer. Volgens de minister is goede prijsinformatie over de kosten van de zorg van belang voor de patiënt. Ze vraagt de Nederlandse Zorgautoriteit een plan te maken om alle tarieven in de ziekenhuizen openbaar te krijgen en onderling vergelijkbaar.

Patiëntenfederatie Nederland is blij met de plannen van de minister. Directeur Dianda Veldman. “Wij hebben er al eerder op gewezen dat het middeleeuws is dat patiënten niet weten wat hun zorg gaat kosten. Ik ben blij dat de minister er nu werk van gaat maken.”

Wat je voor je geld krijgt

Dianda Veldman wijst er wel op dat alleen prijsinformatie weinig zegt. “Je moet ook weten wat je voor dat geld krijgt. Als een ingreep in het ene ziekenhuis honderden euro’s duurder is dan in een ander, dan wil je weten waar dat verschil in zit. Is het een beter ziekenhuis? Krijgen de artsen meer betaald? Hebben ze nieuwe apparatuur? Of is de prijs niet reëel? Dat wil je weten als patiënt.

“Ik roep de ziekenhuizen en de zorgverzekeraars op om ook de gegevens over de kwaliteit van de zorg vrij te geven. Daar hebben patiënten echt wat aan. Patiënten hebben ZorgkaartNederland waar de ervaringen van andere patiënten op staan. Als nu ook de prijzen van ziekenhuizen beschikbaar komen, ontbreekt er nog één belangrijk onderdeel: de kwaliteitsgegevens. Wanneer die ook beschikbaar zijn, kan een patiënt echt kiezen.”

Bron: NPCF

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen