Nieuwe analyse essentiële geneesmiddelen

Array

De stichting Access to Medicine stuurde afgelopen dinsdag een rapport over essentiële geneesmiddelen. In haar rapport combineert zij de WHO Model Essential Medicines List (EML). Een lijst van farmaceutische producten die farmaceutische bedrijven op de markt hebben. Hieruit blijkt dat de twintig grootste farmaceutische bedrijven samen 778 middelen in  de jongste Access to Medicine Index hebben staan. En daaruit blijkt dat Sanofi, GSK, Novartis, Merck en Pfizer samen voor meer dan de helft van alle essentiële geneesmiddelen verantwoordelijk zijn. Gezamenlijk hebben deze vijf 274 middelen op deze lijst van essentiële middelen staan.Dat blijkt uit een analyse die de stichting Access to Medicine dinsdag publiceerde.Daarvan staan er 451 op de EML. Het gaat bijvoorbeeld om kindervaccinaties, antibiotica, pijnstillers en HIV-medicijnen.

unnamed


Toegankelijkheid geneesmiddelen
Geneesmiddelenbedrijven nemen meerdere maatregelen om de toegankelijkheid van essentiële medicijnen te verbeteren. Novartis en GSK passen volgens Access to Medicine bijvoorbeeld – meer dan andere bedrijven – ‘equitable pricing’ toe. Dat betekent dat zij bij de prijsstelling per land kijken naar de betaalbaarheid. In aanvulling daarop bieden producenten sommige merkgeneesmiddelen in bepaalde landen generiek aan , zo schrijft de Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen op haar site
Zo beschikt Sanofi beschikt over een eigen afdeling Access to Medicines om overal ter wereld bevolkingsgroepen toegang te bieden tot goede gezondheidszorg. Ook Sanofi heeft een gedifferentieerd prijsbeleid. Maar, dat is volgens Sanofi niet de enige oplossing. Sanofi streeft ernaar geneesmiddelen wereldwijd toegankelijk te maken voor patiënten door:
Sanofi Espoir
De staat van de gezondheidszorg en het niveau van nationale ontwikkeling hangen nauw samen. Daarom ondersteunt Sanofi, leider van de ranglijst, al meer dan twintig jaar niet alleen preventie en behandelingsprogramma’s maar investeert het bedrijf ook in voorlichting en maatschappelijke ondersteuning. Deze activiteiten zijn, samen met noodhulp in 2010 gebundeld in de Sanofi Espoir Foundation. Leeshier meer over de programma’s en de NGO’s waarmee Sanofi samenwerkt.
Reactie Schippers en Ploumen

In een reactie op deze lijst uiten de ministers Schippers (VWS) en Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) deze week in The Lancet kritiek op het huidige octrooisysteem voor medicijnen. Het is een ‘broken system’, onder meer omdat het er voor zorgt dat essentiële geneesmiddelen in arme landen onvoldoende beschikbaar zijn voor de patiënt, betogen de bewindslieden. Schippers en Ploumen merken wel op dat reparatie van het systeem onderweg is. Daarvoor is een gezamenlijke inspanning van overheden en de industrie nodig, schrijven ze. In dat verband denken ze bijvoorbeeld aan meer innovatie, volledige transparantie over kostprijzen, maar ook ruimte voor overheden om prijzen te beheersen.

Zonder octrooien onvoldoende investeringen in medicijnontwikkeling

De Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen wijst er op dat er zonder octrooien onvoldoende investeringen in medicijnontwikkeling komen. En dat is cruciaal, want de EML telt nu veel medicijnen die de afgelopen decennia nieuw op de markt zijn gekomen. Bovendien doen geneesmiddelenproducenten al veel om de toegankelijkheid van medicijnen in ontwikkelingslanden te verbeteren zo blijkt uit publicaties van de International Federation of Pharmaceutical Manufacturers & Associations (IFPMA).

Index 2016

Aanstaande maandag publiceert Access to Medicine haar Index 2016. Deze onafhankelijke ranglijst laat zien welke geneesmiddelenbedrijven het best scoren, als het gaat om betere toegankelijkheid van medicijnen in ontwikkelingslanden.

Meer informatie over dit onderwerp en ontwikkelingen in de gezondheidszorg in Nederland: www.geneesmiddelendebat.nl 

Bron: Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen