Preventie, vroegtijdige diagnose en passende behandeling van belang om oogproblemen door diabeteste voorkomen

Array
Preventie, vroegtijdige diagnose en passende behandeling van belang voor diabetespatiënten om oogproblemen te voorkomen

Hoewel bewustwording van complicaties door diabetes hoog is, denken veel Nederlandse diabetespatiënten dat verlies van gezichtsvermogen bij het ouder worden hoort. Dit laat het internationale DR Barometer-onderzoek rond diabetische retinopathie (DR) en diabetisch macula-oedeem (DME) zien.[1] Dit onderzoek is onlangs gelanceerd in het kader van een samenwerking van deskundigen van de International Federation on Ageing (IFA), de International Diabetes Federation (IDF), de International Agency for the Prevention of Blindness (IAPB) en Bayer. Aan het onderzoek namen 4340 patiënten en 2329 zorgverleners deel uit 41 landen, waaronder Nederland.

415 miljoen volwassenen met diabetes

Diabetes blijft een van de grootste problemen voor de volksgezondheid wereldwijd. Het aantal mensen met diabetes is sinds 1980 bijna verviervoudigd tot 415 miljoen volwassenen.

DR, de meest voorkomende diabetische oogaandoening, is een complicatie van diabetes veroorzaakt door hoge bloedsuikerspiegels die ertoe leiden dat de bloedvaten aan de achterkant van het oog beschadigd raken. DME is een veelvoorkomende manifestatie van DR, die optreedt wanneer vocht afkomstig uit de bloedvaten zich ophoopt in het netvlies, waardoor het zicht wazig wordt. Wanneer DR en DME niet worden gediagnosticeerd en behandeld, kunnen beide leiden tot blindheid.[2] [3]

Iedereen met diabetes type 1 en type 2 loopt het risico DR en DME te ontwikkelen. Dit kan worden voorkomen door middel van een effectieve risicobeoordeling, een vroegtijdige diagnose en een passende behandeling van diabetes.

‘Eyes on Diabetes’

Het thema van Wereld Diabetesdag is dit jaar ‘Eyes on Diabetes’, waarin tot uitdrukking komt hoeveel belang wij hechten aan de rol van ooggezondheid als onderdeel van de beheersing van diabetes”, aldus Werner De Prins, Country Division Head Pharmaceuticals Benelux van Bayer. Het DR Barometer-onderzoek biedt een aantal stappen die moeten worden genomen om verder verlies van gezichtsvermogen als gevolg van diabetes te voorkomen.

Het DR Barometer-onderzoek laat verder zien dat 86% van de Nederlandse respondenten vindt dat diabetes-gerelateerde oogaandoeningen van invloed zij op het dagelijks leven. Voor 43% is het behoud van een baan een probleem, voor een op de drie heeft het impact op sociale interactie met familie en vrienden en mobiliteit zoals autorijden.[4]

De deskundigen achter het onderzoek wijzen op een regelmatig, betaalbaar en toegankelijk oogonderzoek voor mensen met diabetes, gecombineerd met een betaalbare behandeling om ervoor te zorgen dat het risico op het verlies van het gezichtsvermogen effectief gecontroleerd en beheerd wordt. Het DR Barometer-onderzoek roept ook op tot voorlichting – zowel voor diabetici als zorgverleners – ten aanzien van de preventie, opsporing en behandeling van DR en DME.

Over de DR Barometer

Om de wereldwijde, regionale en landspecifieke kwesties rond DR en DME te kunnen onderzoeken hebben de International Federation on Ageing (IFA), de International Agency for the Prevention of Blindness (IAPB) en de International Diabetes Federation (IDF) in meerdere landen een uitgebreid uit twee fasen bestaand onderzoek uitgevoerd.

Fase 1 was een kwalitatief onderzoek dat bestond uit vraaggesprekken met personen in acht landen die een dwarsdoorsnede van regio’s en inkomensniveaus vertegenwoordigden. Fase 2 was een kwantitatief onderzoek dat bestond uit literatuuronderzoek en het verzamelen van nieuwe gegevens afkomstig van een specifiek opgezette webenquête onder 4340 volwassenen met diabetes en 2329 zorgverleners in 41 landen.

De onderzoekspopulatie van volwassenen met diabetes die aan de enquête deelnam, was zelfgekozen en was voornamelijk afkomstig van patiëntenorganisaties en lidmaatschapsorganisaties van oudere volwassenen (senioren). Deze populatiegroep bestond derhalve uit mensen die naar verwachting gemotiveerd zijn en zich betrokken voelen bij de behandeling van hun diabetes. De zorgverleners waren eveneens zelfgekozen en bij de interpretatie van de resultaten dient hetzelfde principe te worden toegepast. Meer informatie en de volledige resultaten van het DR Barometer-onderzoek vindt u op www.drbarometer.com.

Over de partners

De International Federation of Ageing (IFA) is een internationale niet-gouvernementele organisatie (ngo) met een ledenbestand bestaande uit regeringen, ngo’s, het bedrijfsleven, de academische wereld en mannen en vrouwen uit 70 landen. De IFA is een spreekbuis naast en namens oudere volwassenen wereldwijd en heeft een algemeen raadgevende stem bij de Verenigde Naties en haar organisaties, waaronder de Wereldgezondheidsorganisatie.

De International Diabetes Federation (IDF) is een overkoepelende organisatie van meer dan 230 nationale diabetesverenigingen in 170 landen en regio’s. De IDF behartigt de belangen van het toenemende aantal mensen met diabetes en risicogroepen. De IDF geeft sinds 1950 leiding aan de wereldwijde diabetesgemeenschap.

De International Agency for the Prevention of Blindness (IAPB) is in 1975 opgericht als overkoepelende organisatie die internationale inspanningen coördineert op het gebied van activiteiten ter preventie van blindheid. Het eerste belangrijke wapenfeit van de IAPB was het bevorderen van de oprichting van een WHO-programma voor de preventie van blindheid. De IAPB is nog steeds nauw bij dit programma betrokken en dit heeft nu geleid tot het wereldwijde initiatief VISION 2020: The Right to Sight.

[1] DR Barometer Project, uitgevoerd door The International Diabetes Federation, de International Agency for the Prevention of Blindness en The International Federation for the Ageing. Beschikbaar op www.drbarometer.com, november 2016.

[2] IDF Diabetes Atlas, Seventh edition, 2015. International Diabetes Federation. Available at: www.diabetesatlas.org. Accessed October 2016.

[3] WHO Global Report on Diabetes 2016. Available at: http://apps.who.int/iris/bitstream/10665/204871/1/9789241565257_eng.pdf?ua=1. Last accessed October.

[4] DR Barometer Project, uitgevoerd door The International Diabetes Federation, de International Agency for the Prevention of Blindness en The International Federation for the Ageing. Beschikbaar op www.drbarometer.com, november 2016.

Bron: Bayer

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen