25 november 2016: Dag van de Plastische Chirurgie met als thema ‘Huid’

Array
Uniek kijkje achter de schermen bij veelzijdige medisch specialist

Op vrijdag 25 november 2016 wordt de vijfde landelijke Dag van de Plastische Chirurgie gehouden. Plastisch chirurgen van ziekenhuizen en klinieken uit het hele land openen deze dag hun deuren om bezoekers kennis te laten maken met de vele facetten van het vak. Omdat plastisch chirurgen een cruciale rol spelen bij onder andere brandwondenchirurgie, plastische chirurgie bij huidkanker en esthetische chirurgie, is het centrale thema van dit jaar ‘Huid’. De Dag van de Plastische Chirurgie wordt georganiseerd door de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC) in samenwerking met het Huidfonds.

Hinne Rakhorst, voorzitter van de NVPC, geeft aan dat het van belang is dat mensen hun weg weten te vinden naar een erkende plastisch chirurg, als het gaat om specialistische zorg voor herstel van vorm en functie: “Het is belangrijk dat mensen weten wat een plastisch chirurg voor ze kan betekenen als het gaat om hun lichaam en hun kwaliteit van leven. Huid speelt daarbij een flinke rol; het is niet voor niets het grootste orgaan van ons lichaam.”

 
Op vrijdag 25 november kan het publiek op interactieve wijze kennismaken met het vak van de plastisch chirurg. Deelnemende klinieken en ziekenhuizen organiseren bijvoorbeeld mini-spreekuren, waarin bezoekers op laagdrempelige wijze een vraag kunnen stellen aan de plastisch chirurg, workshops (bijv. zelf leren hechten), rondleidingen en lezingen. De Dag van de Plastische Chirurgie is een jaarlijks terugkerend initiatief van de NVPC om bezoekers een kijkje achter de schermen te geven bij hun dagelijks werk en patiënten bij te praten over de laatste ontwikkelingen en behandelingen binnen het vakgebied.
Thema ‘Huid’
De NVPC heeft na eerdere thema’s zoals ‘VETGAAF en ‘van top tot teen’ dit jaar gekozen voor het centrale thema ‘Huid’. Met dit thema willen de plastisch chirurgen diverse behandelingen onder de aandacht brengen waar zij vaak mee te maken krijgen. Volgens Rakhorst is het een actueel maatschappelijk onderwerp: “Huid is cruciaal in ons werk. Of het nou gaat om plastische chirurgie bij grote brandwonden, huidkanker of post-bariatrische chirurgie om huidoverschot tegen te gaan, wij worden geacht te kunnen ‘spelen met huid’. Zodoende krijgen we ook veel vragen van patiënten over het belang van goede plastische chirurgie voor met name huidtekort, huidoverschot en huidverplaatsing. Tijdens de Dag van de Plastische Chirurgie kunnen we meer vertellen over dit specifieke onderwerp, terwijl we tegelijkertijd mensen willen laten kennismaken met de breedte van ons vak.”
Uiteenlopend programma
Deelnemende ziekenhuizen en klinieken bieden tijdens de dag van de Plastische Chirurgie een gevarieerd en interessant programma aan, dat ze zelf per locatie samenstellen. Het publiek wordt op de hoogte gebracht van de laatste nieuwswaardigheden rondom een van de meest veelzijdige en complexe beroepen in de medische wereld. Alle geïnteresseerden zijn van harte welkom om langs te komen op een van de locaties. Meer informatie over o.a. de deelnemende ziekenhuizen/klinieken is te vinden op: www.dagvandeplastischechirurgie.nl.
Bron: NVPC
Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen