Leefstijladviezen brengen plezier terug

Array

Individuele leefstijladviezen zijn effectief in het vergroten van het plezier in alledaagse activiteiten enn het verbeteren van positieve emoties bij mensen die lijden aan anhedonie, ofwel verlies van plezier.  Een parachutesprong heeft op hen geen positieve invloed. Dit blijkt uit een studie van een onderzoeksgroep onder leiding van Tineke Oldehinkel van het Universitair Medisch Centrum Groningen. De onderzoekers publiceren over hun onderzoek in Behavioral Therapy.

Anhedonie is naast een depressieve stemming één van de twee kernsymptomen van depressie. Anhedonie is een akelig en moeilijk te behandelen probleem. In hun onderzoek gingen Oldehinkel en collega’s na of persoonlijke leefstijladviezen zorgden voor het verbeteren van plezier bij jongvolwassenen met anhedonie. Zij onderzochten ook of een parachutesprong kon leiden tot een extra verbetering van hun plezierbeleving door een grotere motivatie om de leefstijlveranderingen door te voeren. Er zijn namelijk aanwijzingen dat vrije valervaringen het motivatiesysteem zowel psychologisch als biologisch een ‘boost’ geven.

Opzet onderzoek

De onderzoekers volgden 69 deelnemers met anhedonie in hun studie. Deze deelnemers werden verdeeld in drie groepen.  Een groep kreeg geen behandeling, een groep kreeg individuele leefstijladviezen.  En een groep kreeg individuele leefstijladviezen en een parachutesprong. De adviezen, drie per persoon, waren gebaseerd op een dagboekje dat de deelnemers een maand lang drie keer per dag bijhielden over plezier en leefstijlfactoren.

Effect leefstijladvies

De resultaten van het onderzoek laten zien dat leefstijladviezen kunnen zorgen voor meer plezier en positieve emoties onder de deelnemers. Zij die een advies ontvingen verbeterden hierin meer dan zij die geen adviezen kregen. De parachutesprong had geen extra effect.  Deelnemers die een advies ontvingen in combinatie met de sprong lieten geen sterkere verbetering zien dan de deelnemers die alleen een advies ontvingen.

Link naar publicatie in Behavioral Therapy: http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0005789416300843

Bron: UMCG

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen