Hiv-bestrijding Nederland moet beter

Array

Het aantal nieuwe hiv-infecties in Nederland daalt geleidelijk, toch waren er in 2015 nog rond de 900 nieuwe hiv-diagnoses. Mensen laten zich eerder testen en worden sneller behandeld ten opzichte van vorig jaar. Dit blijkt uit de vandaag gepubliceerde cijfers van de Stichting Hiv Monitoring.

Het is zorgelijk dat 45% van de mensen met een nieuwe hiv-diagnose te laat in zorg komt. Dit zijn met name mannen met een migratie-achtergrond en mensen boven de 50 jaar, volgens het rapport. Om een einde aan hiv te maken moeten we in Nederland, naast actiever testen en behandelen, ook nog betere preventie mogelijk maken, vindt Aids Fonds-Soa Aids Nederland.

We willen een einde maken aan de hiv-epidemie in Nederland. Dat kunnen we ook, maar dan kan je niet alleen inzetten op meer testen en snel behandelen. We moeten nóg beter worden in het voorkomen van hiv”, zegt Louise van Deth, directeur van Aids Fonds-Soa Aids Nederland. “Alle mogelijke preventiemiddelen moeten onmiddellijk ingezet worden, dus ook de hiv-preventiepil PrEP. Het is onverantwoord om hier nog langer mee te wachten.”

Vroegtijdig opsporen en behandelen

De nieuwe cijfers laten bemoedigende ontwikkelingen zien in het vroegtijdig vinden en behandelen van hiv-infecties. Hierdoor hebben meer mensen met hiv een onderdrukt virus. Dit is heel belangrijk, zowel voor een gezonde levensverwachting van mensen met hiv, als voor het voorkomen van verdere verspreiding van het virus.

Volgens het rapport heeft 28% van het geschatte aantal mensen met hiv in Nederland géén onderdrukt virus en 2.800 mensen met hiv weten niet dat ze hiv hebben. In combinatie met risicogedrag kunnen zij anderen infecteren met hiv.  Condooms zijn een goede bescherming tegen hiv en andere soa’s, mits ze consequent en correct gebruikt worden. Condoompromotie blijft dus belangrijk, maar PrEP moet worden toegevoegd aan het hiv-preventiepakket. Deze hiv-preventiepil is bewezen effectief en veilig. PrEP is zelfs beschikbaar in diverse westerse landen, maar wordt in Nederland nog niet vergoed.

Bron: Aidsfonds-Soa Aids Nederland

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen