Medewerkers in verpleeghuizen positief over nieuw toezichtinstrument

Array

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) gebruikt het nieuwe Toezichtinstrument Onbegrepen Gedrag bij inspectiebezoeken in de zorg voor mensen met dementie. Zorgprofessionals voelen een grote bereidheid om verbeterpunten aan te pakken die voortkomen uit deze inspectiebezoeken. Dat blijkt uit onderzoek van het NIVEL voor de Inspectie. Voor het onderzoek werden zorgverleners, managers en bestuurders in 12 verpleeghuizen geïnterviewd.

Onbegrepen gedrag

Mensen met dementie vertonen vaak moeilijk te begrijpen gedrag, zoals onrust, geprikkeld gedrag, agressie of apathie. In 2015 en 2016 besteedde de inspectie extra aandacht aan het toezicht op de zorg aan mensen met dementie in verpleeghuizen. Een belangrijk aandachtspunt daarbij is hoe zorgverleners omgaan met onbegrepen gedrag.

Nieuw toezichtinstrument

De inspectie gebruikt het toezichtinstrument Onbegrepen Gedrag als leidraad bij de inspectiebezoeken in de verpleeghuiszorg voor mensen met dementie. Onderdelen van het toezichtinstrument zijn bijvoorbeeld:

  • Observaties in de huiskamers van de verpleeghuizen.
  • Gesprekken met onder meer vertegenwoordigers van bewoners, de bewoners zelf en medewerkers.
  • Gesprekken met het management.

Het vernieuwende van het toezichtinstrument is dat de inspectie na het observeren van zorg daarover in gesprek gaat met zorgverleners. Daarnaast combineert de IGZ in het inspectierapport feiten over bijvoorbeeld het gebruik van bepaalde geneesmiddelen met beschrijvingen van hoe zorgverleners in de praktijk omgaan met onbegrepen gedrag.

Verbeterpunten aanpakken

De geïnterviewde zorgverleners, managers en bestuurders waarderen de gesprekken met de inspectie. Ze zijn ook positief over de praktische verbeterpunten en de verhalende manier waarop de IGZ rapporteert. Een deel van de geïnterviewde bestuurders zou graag vaker met de inspectie over dilemma’s spreken, bijvoorbeeld over hoe ze veiligheid kunnen waarborgen zonder het welzijn van de bewoner te benadelen. Ze zouden het ook op prijs stellen om met de inspectie te praten over best practices uit de sector.

Het NIVEL adviseert de inspectie om door te gaan met het toezichtinstrument Onbegrepen Gedrag. De nieuwe manier van toezicht houden bevalt goed in de praktijk en medewerkers, bestuurders en managers willen de verbeterpunten aanpakken die de inspectie noemt. Daarvoor is wel van belang dat inspecteurs met een open houding het gesprek blijven aangaan met de zorgverleners.

Bron: IGZ

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen