1000 nieuwe burgerhulpverleners in een dag

Array

Op dinsdag 29 november krijgen 1000 mensen in één dag reanimatietraining in De Kuip. Er zijn op dit moment nog onvoldoende geregistreerde burgerhulpverleners in Nederland om overal binnen 6 minuten hulp te verlenen en te starten met reanimeren. Bij een hartstilstand zijn de eerste zes minuten cruciaal. Na de eerste 6 minuten daalt de overlevingskans aanzienlijk. De Hartstichting organiseert daarom een grootschalige reanimatietraining om in een klap 1000 nieuwe burgerhulpverleners op te leiden en daarmee weer een stap dichterbij een 6-Minutenzone te komen.

Om van heel Nederland een 6-minutenzone te maken zijn in totaal 170.000 burgerhulpverleners nodig. Dat is 1% van de bevolking. Er zijn in totaal nog 20.000 burgerhulpverleners nodig om deze doelstelling te halen. Met de training in De Kuip brengt de Hartstichting die doelstelling weer een stukje dichterbij.

Training om levens te redden

In samenwerking met Feyenoord en Opel organiseert de Hartstichting in navolging van een eerdere reanimatietraining met de Feyenoord-selectie (2014) en een training met Bekende Nederlanders (2015) nu ook deze grootschalige reanimatiecursus om zoveel mogelijk burgerhulpverleners te werven. De meeste deelnemers kiezen voor een basisreanimatietraining van 4 uur. Zij leren hoe je een hartstilstand herkent, wat je als eerste moet doen, hoe je moet reanimeren, in welk tempo en hoe je een AED aansluit en bedient. Voorwaarde is dat alle cursisten zich direct na afloop van de cursus inschrijven als burgerhulpverlener via het oproepsysteem.

Over de Hartstichting
Er zijn nu 1 miljoen hart- en vaatpatiënten in ons land. Elke dag overlijden er ruim 100 mensen aan hart- en vaatziekten en komen er 1000 mensen in het ziekenhuis terecht. De preventie, behandeling en genezing van de ziekte is de belangrijke missie van de Hartstichting. Wij strijden al méér dan 50 jaar tegen hart- en vaatziekten, een van de belangrijkste doodsoorzaken in ons land, door financiering van onderzoek, voorlichting over een gezonde leefstijl en het realiseren van innovaties in de zorg.

Bron: Hartstichting

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen