Nieuw medicijn tegen osteoporose komt uit Urk

0
4333

In 2017 komt een veelbelovend nieuw medicijn tegen botontkalking op de markt.  Belangrijk nieuws voor mensen met osteoporose. Alleen al in Nederland lijden meer dan 800.000 mensen hieraan. Hoogleraar celbiologie Clemens Löwik, die veel onderzoek heeft gedaan naar osteoporose, noemt het nieuwe middel ‘heel revolutionair’.

De Kennis van Nu ontrafelde de ontstaansgeschiedenis van dit medicijn die twintig jaar geleden op Urk begon. Daar komt een zeldzame, erfelijke afwijking voor: de ziekte van Van Buchem, die leidt tot ongeremde botgroei, feitelijk het tegenovergestelde van osteoporose. Presentatrice Elisabeth van Nimwegen sprak op Urk een patiënt met deze ziekte. Hij weegt 10 tot 15 kilo meer vanwege zijn zware skelet en een doorsnee motorhelm past hij niet.

De Groningse KNO-arts Freek Dikkers die ook bij het onderzoek naar de zeldzame botziekte betrokken was vertelt:  “Als je een heel klein beetje van Van Buchem in een pilletje kan stoppen en kan geven aan alle vrouwen die osteoporose hebben, dat zou wel heel mooi zijn.” Na twintig jaar onderzoek is die pil nu een feit. Maar voor de patiënten op Urk met de ziekte van Van Buchem is tot op heden nog geen geneesmiddel gevonden.

 

Donderdag in De Kennis van Nu
Uitzending:        donderdag 24 november 2016, 19.20 uur, NPO 2
Website:            www.dekennisvannu.nl