Nieuw medicijn tegen osteoporose komt uit Urk

Array

In 2017 komt een veelbelovend nieuw medicijn tegen botontkalking op de markt.  Belangrijk nieuws voor mensen met osteoporose. Alleen al in Nederland lijden meer dan 800.000 mensen hieraan. Hoogleraar celbiologie Clemens Löwik, die veel onderzoek heeft gedaan naar osteoporose, noemt het nieuwe middel ‘heel revolutionair’.

De Kennis van Nu ontrafelde de ontstaansgeschiedenis van dit medicijn die twintig jaar geleden op Urk begon. Daar komt een zeldzame, erfelijke afwijking voor: de ziekte van Van Buchem, die leidt tot ongeremde botgroei, feitelijk het tegenovergestelde van osteoporose. Presentatrice Elisabeth van Nimwegen sprak op Urk een patiënt met deze ziekte. Hij weegt 10 tot 15 kilo meer vanwege zijn zware skelet en een doorsnee motorhelm past hij niet.

De Groningse KNO-arts Freek Dikkers die ook bij het onderzoek naar de zeldzame botziekte betrokken was vertelt:  “Als je een heel klein beetje van Van Buchem in een pilletje kan stoppen en kan geven aan alle vrouwen die osteoporose hebben, dat zou wel heel mooi zijn.” Na twintig jaar onderzoek is die pil nu een feit. Maar voor de patiënten op Urk met de ziekte van Van Buchem is tot op heden nog geen geneesmiddel gevonden.

 

Donderdag in De Kennis van Nu
Uitzending:        donderdag 24 november 2016, 19.20 uur, NPO 2
Website:            www.dekennisvannu.nl
Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen