Tekort reumamiddel Sulfasalazine opgelost

Reumapatiënten die het middel sulfasalazine gebruiken, hoeven niet meer bang te zijn dat ze zonder medicatie komen. Pfizer heeft door extra productie het dreigende tekort aan dit geneesmiddel opgelost. Het  tekort was ontstaan was door productie- en leveringsproblemen bij generieke aanbieders van sulfasalazine. Sulfasalazine is een ontstekingsremmer, die onder meer door 16.000 Nederlandse reumapatiënten wordt gebruikt.

Begin november sloeg het Reumafonds alarm vanwege een dreigend tekort. Er is de afgelopen weken druk overleg gevoerd tussen alle betrokken partijen, zoals groothandels, geneesmiddelenfabrikanten  en apothekers.

Algemeen directeur Wiebke Rieb van Pfizer Nederland laat weten blij dat zij dit nu opgelost hebben voor alle reumapatiënten.  a“Wij begrijpen heel goed dat het voor patiënten van groot belang is dat zij altijd over hun medicatie kunnen beschikken. Ook voor de toekomst is het belangrijk dat bij dreigende tekorten alle partijen de handen ineen slaan en gezamenlijk optrekken om tot een oplossing te komen, en hierover eenduidig te communiceren.”

Vergoeding
Pfizer heeft vrijwel onmiddellijk besloten om de productie van het eigen geneesmiddel op te voeren. De meeste reumapatiënten gebruiken een generiek medicijn met sulfasalazine. Slechts tien procent van deze patiëntengroep gebruikt normaliter het middel van Pfizer. De extra voorraad is voldoende voor alle patiënten. Inmiddels beschikken de meeste apotheken over de extra geneesmiddelen. Enkele zorgverzekeraars hebben al aangegeven het middel te vergoeden. Het lijkt er op dat de vergoeding geen problemen oplevert.

Bron: Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen