Medisch specialist riskeert boete van maximaal 20.500 euro

Array
Voorlopige jaarrekening voorkomt geldstraf Belastingdienst

Medisch specialisten riskeren een belastingboete van maximaal 20.500 euro. Vanaf dit jaar zijn zij verplicht om voor 8 december de jaarrekening van hun eigen BV bij de Kamer van Koophandel te deponeren. Doordat de meeste ziekenhuizen/medisch specialistische bedrijven nog geen definitieve jaarrekening hebben opgemaakt of vastgesteld, is het voor specialisten echter onmogelijk om in kaart te brengen wat de werkelijke inkomsten over 2015 zijn geweest waardoor zij geen jaarrekening kunnen samenstellen. Dit stelt advies- en accountantsorganisatie Accon avm.

Het te laat deponeren van de jaarrekening wordt gezien als een economisch delict, en is dus een strafbaar feit. Dit kan leiden tot een flinke geldboete, met een maximum van 20.500 euro. Om een boete te voorkomen is het raadzaam om alvast een voorlopige jaarrekening in te dienen stelt Marc Schmeits, accountmanager belastingadvies bij Accon avm: ‘Veel specialisten realiseren zich onvoldoende wat de consequenties zijn bij het te laat deponeren van de jaarrekening. Dit komt ook omdat zij de schuld bij de ziekenhuizen/medisch specialistische bedrijven leggen. Maar de Belastingdienst die dit namens de KvK controleert, kijkt alleen of er te laat is ingediend, en niet waardoor dit is ontstaan. Dus ondanks dat de schuld buiten het eigen toedoen ligt, is het verstandig om in ieder geval een voorlopige jaarrekening te deponeren.’

Flexwet

Een andere mogelijkheid om de belastingboete te voorkomen, is door de statuten aan te passen naar de flexwet. De jaarrekening hoeft dan pas voor 1 februari 2017 te worden ingediend. De statuten kunnen worden aangepast via een besluit van het bestuur. De statutenwijzigingen moeten in een nieuwe notariële akte worden vastgelegd. 

In geval van faillissement
Naast de boete van de Belastingdienst, lopen specialisten ook een risico bij faillissement wanneer de jaarrekening niet tijdig is gedeponeerd bij de KvK. Dit wordt namelijk aangemerkt als onbehoorlijk bestuur en als een belangrijke oorzaak van het faillissement. Het gevolg is dat je als bestuurder persoonlijk aansprakelijk kan worden gesteld voor het faillissement en dus voor de schulden van de BV.

Schmeits: ‘Ook als je geen faillissement verwacht, is het noodzakelijk om in ieder geval een voorlopige jaarrekening te deponeren. Je hebt niet altijd grip op de toekomst, maar op deze manier ben je toch te allen tijde goed beschermd.’ Schmeits adviseert medisch specialisten nu al in gesprek te gaan met ziekenhuizen en medisch specialistische bedrijven over volgend jaar. ‘De termijn voor het deponeren van de jaarrekening wordt volgend jaar met een maand verkort. Maak daarom nu alvast goede afspraken met de opdrachtgever, zodat je eind volgend jaar niet met dezelfde problemen kampt.’

Tip: volgend jaar wordt de termijn met een maand verkort. Maak daarom voor volgend jaar goede afspraken met de ziekenhuizen/medisch specialistisch bedrijf om problemen te voorkomen.

Bron: Accon avm

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen