Zorggebruik en zorgaanbod Wlz 2015 online op Vektis Zorgprisma Publiek

Ruim 370.000 mensen maakten in 2015 gebruik van langdurige zorg. De meesten waren 65 jaar en ouder. De totale kosten in de Wet langdurige zorg (Wlz) bedroegen ruim 17,4 miljard euro in 2015. De website Zorgprismapubliek.nl, een platform van Vektis met feiten en cijfers over de zorg, is uitgebreid met deze en andere informatie over de Wlz in 2015. Hiermee wil Vektis zorgverzekeraars, zorgverleners, patiënten(vertegenwoordigers), overheden en andere partijen in de zorg inzicht geven in het zorggebruik en zorgaanbod in het eerste jaar van de Wlz. De informatie is gebaseerd op alle gedeclareerde Wlz-zorg uit 2015.

Andere informatie: ruim 50% van de Wlz-zorg in 2015 valt onder de intramurale verpleging en verzorging. Langdurige GGZ heeft gemiddeld de hoogste kosten per gebruiker met bijna 80.000 euro per jaar. Zintuiglijk gehandicaptenzorg volgt daarna met ruim 76.000 euro per jaar. Kosten vanuit de Zorgverzekeringswet voor mensen die ook zorg krijgen uit de Wlz zijn gemiddeld vier keer hoger dan mensen zonder Wlz-zorg.

Zorgprisma Publiek geeft ook inzicht in het zorgaanbod: per zorgsoort staat aangegeven hoeveel instellingen er zijn en waar in Nederland deze zich bevinden. Kijk voor meer informatie op Zorgprismapubliek.nl.

Zorgprisma Publiek

Zorgprisma Publiek biedt informatie over een breed palet aan zorg- en zorgverzekeringsonderwerpen. Zo is de website de afgelopen maanden verrijkt met informatie over COPD/astma, zorg in gemeenten en geestelijke gezondheidszorg. Zorg in gemeenten wordt binnenkort aangevuld met Wmo-informatie en op de planning staat een update voor het onderdeel over wijkverpleging.

Vektis

Zorgprisma Publiek is een website van Vektis, het informatiecentrum voor de zorg. Vektis analyseert het gebruik, de kosten en de kwaliteit van de zorg en levert informatie die goede zorg betaalbaar helpt te houden. Zorgprisma Publiek is één van de portalen waarop Vektis zorginformatie aanbiedt aan partijen in de zorg.

Bron: Vektis

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente artikelen