Artsen bieden minister Schippers lijst aan met 1366 zinloze behandelingen

Array
Onderzoekers hebben een lijst samengesteld waarop 1.366 medische verrichtingen staan in ziekenhuizen die zinloos zijn en die als richtlijn voor artsen kan dienen.

De lijst wordt vrijdagmiddag aan minister Edith Schippers (Volksgezondheid) aangeboden.

Het onderzoek werd onder meer uitgevoerd door IQ Healthcare, een onderdeel van het Radboudumc,naar aanleiding van internationale onderzoeken waaruit bleek dat slechts de helft van de handelingen die worden uitgevoerd in ziekenhuizen zijn gebaseerd op wetenschappelijk bewijs.

Met de lijst kan excellente zorg worden geselecteerd die aantoonbaar beter is. En dat is waardevol voor de patiënt en doelmatig voor de besteden van zorgbudgetten. De Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU), de koepel van de acht academische ziekenhuizen, zegt dat veel geld te besparen is als de handelingen op de lijst niet meer worden uitgevoerd.

Bron: IQ Healthcare
 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen