Ruggetjesdichter beste tech-idee

Array

Onderzoekers van onder andere het Erasmus MC willen met behulp van 3D-printtechnieken open ruggetjes dichten bij ongeboren kinderen. Het magazine KIJK heeft dit initiatief verkozen tot ‘Beste tech-idee van 2016’.

Verlamming
Als een foetus een open ruggetje heeft, kan dat na de geboorte leiden tot verlamming en andere gezondheidsproblemen. Wetenschappers van het Erasmus MC, LUMC en de TU Delft werken aan een oplossing. Dr. Alex Eggink is een van de wetenschappers die vanuit het Erasmus MC bij het onderzoek is betrokken.

Kapje

De ruggetjesdichter werkt met een naald. Die wordt aangesloten op een 3D-printer en vervolgens door de buikwand in de baarmoeder gestoken. Het onderste deel van de naald bestaat uit een beweegbaar onderdeel dat de chirurg met een joystick aanstuurt. Eenmaal in positie gebracht boven het open ruggetje van de foetus, print de naald er in een paar minuten tijd een beschermend kapje overheen. Het kapje groeit met de foetus mee en beschermt de zenuwen tijdens de rest van de zwangerschap.

Ellende

Het initiatief is door KIJK beloond met de award ‘Beste tech-idee van 2016’. Jurylid Herbert Blankesteijn, bij de uitreiking vorige week in Utrecht: “Ik volg het 3D-printen behoorlijk, maar dit had ik nooit eerder gezien. Als je nagaat wat voor ellende het zal kunnen voorkomen, verdient dit een groot podium.” Over vijf jaar hopen de onderzoekers de eerste behandeling te kunnen uitvoeren. Bekijk een korte film van de NOS over deze 3D-printer.

Bron: Erasmus MC

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen