Jongeren met goede band ouders beginnen later aan seks

Moeders hebben sterke invloed op seksuele ontwikkeling van dochters

Jongvolwassenen die een goede relatie hebben met hun ouders beginnen op latere leeftijd aan seks dan jongeren die deze band niet hebben. Doordat ze later en met meer levenservaring hun eerste  seksuele relaties aangaan, hebben ze een gezondere seksuele ontwikkeling met minder risico op bijvoorbeeld seksueel overdraagbare aandoeningen en tienerzwangerschappen. Dat blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC dat zojuist is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Journal of the American Academy of Pediatrics.

Vooral de relatie met moeders is van belang voor de seksuele ontwikkeling van hun dochters. Hoe beter de band met hun moeders, hoe minder groot de kans dat meiden hun eerste ervaring met geslachtsgemeenschap hebben voor de leeftijd van 16 jaar. Uit ander onderzoek blijkt dat jongeren die na hun 16de voor het eerst seks hebben, meestal een gezondere seksuele ontwikkeling doorlopen. Een mogelijke verklaring is dat ze dan meer ervaring hebben opgedaan met bijvoorbeeld vriendschappen en intimiteit maar zijn ook beter op de hoogte van de risico’s van onveilige seks’’, zegt onderzoeker Raquel Nogueira Avelar e Silva, van de afdeling Maatschappelijke Gezondheidszorg van het Erasmus MC.

Seksuele ontwikkeling

Opvallend is dat de ouders minder een rol spelen bij de seksuele ontwikkeling van hun zonen. Dat komt mogelijk doordat dochters zich meer laten beïnvloeden door hun moeders en meer tijd doorbrengen met hun moeders. Nederlandse moeders zorgen meer uren voor hun kinderen dan vaders. Ze praten ook meer over seksualiteit met hun dochters. De invloed van de band die moeders met hun dochters hebben, wordt in het onderzoek niet gezien tussen de vaders en hun zoons. Nogueira Avelar e Silva: Mogelijk zijn jongens sterker te beïnvloeden door hun vaders. Die invloed wordt wellicht niet verzilverd doordat Nederlandse vaders minder tijd doorbrengen met hun kinderen dan hun moeders. Het is dus belangrijk dat er wordt gekeken hoe jongens beter kunnen worden bereikt voor seksuele opvoeding en voorlichting en hoe de rol van de vaders kan worden versterkt.’’

Het onderzoek maakt gebruik van gegevens afkomstig van de Jeugdmonitor van GGD Rotterdam-Rijnmond waarbij veel jongeren meededen aan een gezondheidsenquête, verspreid over 76 scholen in Rotterdam en omgeving. De jongeren hebben allerlei vragen beantwoord, bijvoorbeeld over de kwaliteit van de relatie met hun moeders en vaders. Daarvoor is gekeken hoeveel hechtheid, warmte en steun adolescenten ervaren door te vragen in welke mate ze hun gedachten en gevoelens delen met hun ouders en hoe fijn ze het vinden om tijd met hen door te brengen.

Ouderband en seksuele ontwikkeling

Het is voor het eerst dat een studie naar de relatie tussen ouderband en seksuele ontwikkeling onder zoveel jongeren is gehouden  en dat de jongeren en hun ouders gedurende 2 jaar zijn gevolgd. ‘’We hebben hierdoor een beter inzicht gekregen in de rol van de ouder-kind relatie in seksuele ontwikkeling van adolescenten dan in andere studies.’’

Het artikel is op 28 november 2016 online gepubliceerd als:

Nogueira Avelar e Silva, R. Van de Bongardt, D., Van de Looij-Jansen, P., Wijtzes, A., & Raat, H. (2016). Mother– and father–adolescent relationships and early sexual intercourse. Pediatrics. doi:10.1542/peds.2016-0782

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen