Reade biedt reumapatiënten meer grip op reuma met ReumaMeter app

Afdeling Reumatologie van Reade, centrum voor revalidatie en reumatologie, is met de ReumaMeter app het eerste ziekenhuis in Nederland dat thuismonitoring voor reumapatiënten via een app mogelijk maakt met bestaande vragenlijsten en iPhone sensoren. Niet alleen de patiënt krijgt met behulp van korte vragenlijsten meer grip op de reuma, ook de reumatoloog wordt inzicht geboden in hoe de reuma zich ontwikkelt tussen de consulten door.

Na de komst van cliëntenportaal mijnReade zet Reade met de ReumaMeter een nieuwe stap naar het vergroten van eigen regie en participatie van patiënten in hun zorgproces en kwaliteit van leven. Ook patiënten in andere ziekenhuizen kunnen gebruikmaken van deze app. De app is gratis beschikbaar en geschikt voor alle vormen van reuma zoals reumatoïde artritis, de ziekte van Bechterew (axiale spondyloartritis), artritis psoriatica, artrose en fibromyalgie. De ReumaMeter is te downloaden in de App store (Apple) en wordt binnenkort voor alle smartphones beschikbaar gesteld. Meer informatie is terug te vinden op www.reumameter.nl.

 ReumaMeter app

Aan de hand van korte en eenvoudige vragenlijsten, noteren patiënten wekelijks klachten als pijn, vermoeidheid en stijfheid en kunnen ze bijhouden welke bijwerkingen ze ondervinden. Deze vragenlijsten worden al op papier toegepast in de wachtruimte van Reade en zijn via cliëntenportaal mijnReade beschikbaar. In de app worden de uitkomsten echter direct aan de patiënt zichtbaar gemaakt via gemakkelijk interpreteerbare grafieken. “Schommelingen worden zo veel beter zichtbaar. Wij krijgen als reumatoloog een vollediger beeld van het verloop van de reuma en hoeven ons niet langer alleen te baseren op een driemaandelijks consult.

DAS-score

De gegevens uit de ReumaMeter app zijn voor ons net zo belangrijk als bijvoorbeeld de bloedwaarden of de DAS-score”, aldus Wouter Bos, reumatoloog bij Reade en initiator van de ReumaMeter. Wanneer het beter blijkt te gaan met de reuma kan een periodiek consult overbodig bevonden worden, wat voor de patiënt tijdwinst oplevert. Naast vragenlijsten wordt het looppatroon geanalyseerd met behulp van de iPhone sensoren. Hiermee wordt onderzocht of het looppatroon correleert met de ziekteactiviteit. Voor de vragenlijst en de looptest wordt gebruik gemaakt van Apple’s ResearchKit raamwerk voor iOS.

App

De ReumaMeter leidt tot meer behandeling op maat. “Mensen voelen zich meer betrokken en zijn zich bewust van bijvoorbeeld de noodzaak van het op tijd innemen van medicijnen. Daarnaast wordt de communicatie met de reumatoloog effectiever en intensiever. Hierdoor worden reumabehandelingen kwalitatief beter”, aldus Wouter Bos. Een reumapatiënt die de app trouw gebruikt beaamt dit: “Je kunt via de ReumaMeter al veel vastleggen zonder dat je daarvoor naar het ziekenhuis moet, desnoods vanuit je bed. Bij de reumatoloog kom je tot veel zinniger gesprekken omdat je een aantal onderwerpen kunt overslaan. Die details zijn al via de app vastgelegd.”

Privacy is goed gewaarborgd. De (persoons)gegevens worden geanonimiseerd door deze app verzameld, versleuteld en goed beveiligd op de telefoon opgeslagen zodat alleen de patiënt bij deze gegevens kan. De patiënt kan de telefoon meenemen naar de reumatoloog om de gegevens met hem of haar te bespreken. Reade werkt naar een gekoppelde versie met het Elektronisch Patiënten Dossier toe en hoopt deze in 2017 aan te bieden. De ReumaMeter is ontwikkeld door Reade in samenwerking met softwarebedrijf Brightfish en is mogelijk gemaakt door biofarmaceut AbbVie.

Over Reade: Reade biedt en ontwikkelt hoogwaardige, specialistische revalidatiegeneeskunde en reumatologie. Reade heeft twee hoofdvestigingen en een groot aantal nevenvestigingen in algemene ziekenhuizen in Amsterdam en omstreken. Ook wordt specialistische zorg aangeboden in diverse scholen voor speciaal onderwijs en gespecialiseerde kinderdagcentra. Door dit netwerk is de organisatie in staat de juiste zorg dichtbij huis van de cliënt aan te bieden. Reade levert daarnaast een onmisbare bijdrage aan de innovatie van de revalidatiegeneeskunde en reumatologie, en speelt een onderscheidende rol op het gebied van wetenschappelijk onderzoek, opleiding en onderwijs. Einddoel is de cliënt in staat te stellen zijn mogelijkheden optimaal te benutten en de best haalbare kwaliteit van leven te bereiken. Reade is de nieuwe naam voor de organisatie die in ontstaan uit de fusie tussen Revalidatiecentrum Amsterdam (RCA) en het Jan van Breemeninstituut (JBI), en werkt intensief samen met VUmc.

Bron: Reade

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen