Kinkhoestvaccinatie in de zwangerschap

Array

Kinkhoest is een besmettelijke ziekte van de luchtwegen, vooral gekenmerkt door gierende hoestaanvallen (eventueel gevolgd door braken). Sinds de jaren negentig is er een toename in het aantal kinkhoestuitbraken. Zuigelingen en jonge kinderen zijn het meest kwetsbaar: hoe jonger zij de ziekte krijgen, hoe groter de kans op een ziekenhuisopname, restverschijnselen of zelfs overlijden. Daarom heeft de Gezondheidsraad onderzocht of er aanvullende maatregelen nodig zijn om zuigelingen te beschermen. De eerste kinkhoestvaccinatie wordt binnen het Rijksvaccinatieprogramma aangeboden rond de leeftijd van twee maanden. De afweer van het kind komt tot stand in de weken na vaccinatie en neemt toe met het aantal vaccinaties. Een pasgeboren baby is dus in de eerste maanden onvoldoende beschermd.
Een methode om baby’s beter te beschermen totdat zij volledig gevaccineerd zijn, is het vaccineren van zwangere vrouwen in het derde trimester. Zij vormen dan antistoffen tegen kinkhoest die zij via de placenta doorgeven aan hun ongeboren kind.

Deze methode wordt al in verschillende landen toegepast (onder andere in Engeland). Daaruit is gebleken dat de kinderen kort na de geboorte hoge antistofwaardes en goede bescherming tegen kinkhoest hebben.  De ruime ervaring die is opgedaan met het vaccineren van zwangere vrouwen tegen kinkhoest wijst niet op nadelige effecten voor de zwangerschap of het ongeboren kind.

Aanvullende bescherming via antistoffen moeder

Op 2 december 2015 adviseerde de Gezondheidsraad de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) dat “effectieve en veilige aanvullende bescherming van de allerjongsten kan komen van antistoffen via de moeder. Dat kan door haar in het derde trimester van de zwangerschap vaccinatie tegen kinkhoest aan te bieden.”

De minister heeft inmiddels laten weten dat zij van plan is om het advies over te nemen, op voorwaarde dat het uitvoerbaar en betaalbaar blijkt te zijn. Omdat vaccinatie van de moeder een nieuw fenomeen is in Nederland, is zorgvuldige afweging nodig. Zij heeft het RIVM  gevraagd mogelijke uitvoeringsscenario’s te onderzoeken. In de tussentijd kunnen zwangeren die dit willen nu al, via hun huisarts, voor eigen rekening  een kinkhoestvaccinatie krijgen.

Lees ook de aanvullende informatie van het RIVM voor de zorgverlener en voor de zwangere.

Bron: Lareb

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen