Trauma grootste gezondheidskwestie

Array

Binnen half jaar tweede druk boek ‘Traumasporen’ van prof. dr. Bessel van der Kolk “Trauma en PTSS veroorzaken fysiologische veranderingen in het brein”
Binnen een half jaar na de Nederlandse vertaling van het boek ‘Traumasporen’, van Prof. dr. Bessel van der Kolk, komt er een tweede druk. De eerste druk is uitverkocht, de tweede druk komt op 1 december 2016 op de markt. Trauma is een van de grootste gezondheidsproblemen van deze tijd.

Niet enkel omdat het een grote rol speelt bij slachtoffers van ongelukken en misdrijven, maar vooral ook door de catastrofale uitwerking van – minder zichtbaar maar veelvoorkomend – huiselijk geweld, seksueel misbruik, mishandeling en verwaarlozing. Dergelijke ervaringen laten sporen achter in de gedachten, gevoelens en zelfs de fysieke gesteldheid van degenen die ze ondergaan. In het boek Traumasporen laat van der Kolk zien dat trauma en PTSS niet alleen ‘tussen de oren’ zitten, maar ook een fysiologische basis hebben. Het boek staat in Amerika sinds de eerste uitgave op de bestsellerlijst met 300.000 verkochte exemplaren.

Prof. dr. Bessel van der Kolk (Den Haag, 1943) is een gerenommeerd traumadeskundige; hij ontwikkelde een lichaamsgerichte traumatherapie die een wetenschappelijk bewezen alternatief is voor medicatie en traditionele cognitieve gedragstherapie. In zijn boek geeft hij de lezer een verrassend helder inzicht in de effecten van trauma gerelateerde stress en legt hij uit hoe die stress letterlijk de bedrading van onze hersenen verandert – met name in de gebieden die in dienst staan van het ervaren van plezier, betrokkenheid, controle en vertrouwen.

trauma-sporenEerste traumadeskundige

“Trauma blijft actueel als je het niet verwerkt. Het vergeten, zoals veel mensen willen, kan vanuit het brein bekeken per definitie niet”, vertelt van der Kolk. “Bovendien geven getraumatiseerde personen hun stress vaak door aan hun partners en hun kinderen. Deze kennis biedt nieuwe mogelijkheden om de schade te beperken of zelfs te herstellen. Niemand kan mishandeling, misbruik, oorlog of welke andere gruwelijke gebeurtenis dan ook ‘behandelen’. Wat is gebeurd, is gebeurd. Wat wel kan worden aangepakt, zijn de sporen van het trauma: het beklemmende gevoel in de borst dat misschien bangheid of depressie wordt genoemd.” Het boek ‘The Body Keeps the Score: Brain, Mind, and Body in the Healing of Trauma’ is met 300.000 verkochte exemplaren in de Verenigde Staten een bestseller.

Trauma grootste gezondheidskwestie

Trauma is een zeer groot probleem voor de volksgezondheid en misschien wel de grootste bedreiging voor ons nationale welzijn. Sinds 2001 zijn er veel meer Amerikanen gestorven door toedoen van hun partners of andere familieleden dan in de oorlogen in Irak en Afghanistan. Trauma kweekt verdere traumatisering; gekwetste mensen kwetsen andere mensen. Op dit moment is trauma onze dringendste volksgezondheidskwestie.

Over de auteur

Prof. dr. Bessel van der Kolk is een baanbrekend onderzoeker en een van ’s werelds meest vooraanstaande deskundigen op het gebied van trauma gerelateerde stress. Van der Kolk werkt al meer dan dertig jaar met trauma-overlevers, is professor in de psychiatrie aan de Boston University Medical School en medisch directeur van het Trauma Center at JRI in Brookline, Massachusetts. Van der Kolk is voormalig voorzitter van de International Society for Traumatic Stress Studies en heeft gedoceerd aan universiteiten over de gehele wereld.

Over Uitgeverij Mens!

In mei 2016 is het boek ‘The Body Keeps the Score: Brain, Mind, and Body in the Healing of Trauma’ door Uitgeverij Mens! in het Nederlands vertaald en uitgebracht onder de naam ‘Traumasporen: het herstel van lichaam, brein en geest na overweldigende ervaringen’.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen