Ggz-aanbieders publiceren volgend jaar info over kwaliteit

Array

Ggz-aanbieders gaan informatie geven over de behandeling en de kwaliteit van zorg die zij bieden. Vrijgevestigden en instellingen doen dat in een eigen kwaliteitsstatuut. Die informatie is belangrijk voor mensen die naar de psycholoog of psychiater willen. De Nederlandse Zorgautoriteit heeft bepaald dat ggz-aanbieders het statuut op hun website moeten publiceren, of, als zij geen website hebben, op een andere manier aan cliënten beschikbaar moeten stellen.

Aanbieders en verzekeraars hebben samen een model-kwaliteitsstatuut opgesteld voor de gespecialiseerde ggz en de basis-ggz. De branchepartijen hebben afgesproken dat iedere zorgaanbieder in de curatieve ggz vanaf 1 januari 2017 over een zelf ingevuld kwaliteitsstatuut moet beschikken. Daarin geven psychologen, psychiaters en ggz-instellingen aan voor welke problematiek je bij hen terecht kunt, en hoe zij de kwaliteit van de zorg waarborgen.

Inzicht

Voor cliënten is het van groot belang vooraf inzicht te krijgen in de manier waarop de zorgaanbieder de zorg levert. Daarom schrijft de NZa voor dat alle zorgaanbieders in de curatieve ggz hun kwaliteitsstatuut per 1 januari publiceren. Als een zorgaanbieder geen website heeft, mag het ook op een andere manier. Denk aan een folder die de aanbieder aan de cliënt kan mailen of een geprinte versie in de wachtkamer.

Met het statuut is wettelijk geborgd dat aanbieders informatie geven over de kwaliteit van de zorg die zij bieden. Deze informatie is belangrijk voor mensen die ggz-hulp zoeken. Daarom gaat de NZa volgend jaar actief controleren of zorgaanbieders daadwerkelijk hun kwaliteitsstatuut openbaar maken. Een zorgaanbieder moet zijn kwaliteitsstatuut ggz registreren via de website www.ggzkwaliteitsstatuut.nl. Daarnaast betrekt de Inspectie voor de Gezondheidszorg het kwaliteitsstatuut in het toezicht op de ggz.

Bron: NZa

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen