Start nieuwe innovatie- en preventieprojecten op gebied van antibioticaresistentie

Sectoroverstijgende aanpak in Duits-Nederlandse grensregio

Organisaties uit het bedrijfsleven, de gezondheidszorg, de landbouw- en veterinaire sector in Nederland en Duitsland slaan de handen ineen voor de bestrijding van infecties veroorzaakt door bijzonder resistente micro-organismen. Doel is om antibioticaresistentie bij mens en dier te voorkomen en de risico’s voor patiënten en de volksgezondheid te verlagen. Vandaag werd het startsein gegeven voor twee nieuwe projecten onder leiding van professor Alex Friedrich, hoogleraar medische microbiologie in het UMCG. De projecten worden gesteund door de Nederlandse minister van Volksgezondheid, de gezondheidsminister van de deelstaat Niedersachsen, de ministeries van Economische Zaken en de grensprovincies.

Als antibiotica te vaak worden gebruikt en onzorgvuldig worden ingenomen, kunnen steeds meer bacteriesoorten de werking van antibiotica weerstaan. In het ergste geval zijn bacteriële infecties in de toekomst niet meer te behandelen. Een infectie die nu gemakkelijk te bestrijden is, kan dan een ernstige ziekte worden. Om dat te voorkomen gaan twee nieuwe, sectoroverstijgende projecten in de Duits-Nederlandse grensregio van start.

Health-i-care

In het project health-i-care gaan dertig Duits-Nederlandse consortia, bestaande uit midden- en kleinbedrijven en kennis- en zorginstellingen, innovatieve hulpmiddelen ontwikkelen voor de preventie van infecties en antibioticaresistentie. Het gaat om hulpmiddelen op het terrein van diagnostiek, therapie, reiniging en desinfectie, medische techniek en ICT, variërend van onzichtbare handschoenen, tot game-based leertools en een digitale assistent die zorgprofessionals herinnert aan hygiënevoorschriften. Een belangrijke projectpartner is de Duits-Nederlandse Handelskamer.

EurHealth-1Health

Het project EurHealth-1Health richt zich op het voorkomen van infecties die niet meer met antibiotica te behandelen zijn, door de gehele ontstaansketen van antibioticaresistentie aan te pakken. De gezondheid van mens en dier hangt rechtstreeks samen en contacten tussen mensen en dieren zijn vaak intensief, bijvoorbeeld in de landbouw, maar ook met huis- en hobbydieren. Daarom is gezamenlijke voorlichting en opleiding in de gezondheidszorg, de veterinaire sector en de landbouw van groot belang. In dit project zullen vakmensen uit de humane en diergeneeskunde hun deskundigheid bundelen, sectoroverstijgende opleidingen stimuleren en gezamenlijk werken aan behoud en verbetering van de volksgezondheid.

Beide projecten hebben een looptijd van vier jaar en worden uitgevoerd in het kader van het EU/INTERREG-programma Deutschland-Nederland en meegefinancierd door onder andere de Europese Unie, de ministeries voor volksgezondheid en van economie van Nederland, Niedersachsen en Nordrhein-Westfalen en de grensprovincies. Voor het project EurHealth-1Health is een budget van 4,8 miljoen euro beschikbaar; het budget voor het project health-i-care bedraagt 7,2 miljoen euro.

Bron: UMCG

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen