Zorgkantoren leren van elkaars projecten voor doelmatige zorg

Array

Zorgkantoren leren graag van elkaar hoe zij de zorg die zij bij de zorgaanbieders inkopen, doelmatig kunnen organiseren, kijkend naar de behoeften van de cliënt. Dat blijkt uit een onderzoek van de Nederlandse Zorgautoriteit naar de manier waarop zorgkantoren werken aan doelmatige zorg. Zorgkantoren zijn graag bereid om goede initiatieven en projecten uit te wisselen.

Doelmatigheid is belangrijk in de Wet langdurige zorg, die vorig jaar inging. Daarbij gaat het om zorg die qua kwaliteit en kosten in balans is, en die aansluit op de behoeften van de cliënt. Op een speciale bijeenkomst die de NZa afgelopen zomer organiseerde over doelmatige zorg bleken zorgkantoren graag bereid goede initiatieven met elkaar te delen. De NZa heeft 16 projecten op een rijtje gezet, en stuurt die ter inspiratie naar alle zorgkantoren.

WLZ en Wmo

In alle projecten staat centraal dat de zorg voor de cliënt zo optimaal mogelijk geregeld wordt. Zo gaat in één van de projecten het zorgkantoor samen met de gemeente na welke zorg de cliënt én de mantelzorger nodig hebben. Zij organiseren de zorg dan samen en bekostigen die zowel uit de Wlz als de Wmo. In een ander project ondersteunt een zorgkantoor een Zorgbuurt-super, waar mantelzorgers informatie kunnen halen, advies kunnen krijgen en hulp krijgen bij het organiseren van achtervang.

Goede voorbeelden, aldus de NZa, waarin zorgkantoren lef tonen om met gemeenten en zorgverzekeraars samen zorg te organiseren. Tegelijk moeten de zorgkantoren nog wel beter sturen op het leveren van doelmatige zorg, aldus de NZa die toezicht houdt op de zorgkantoren. Zo moeten zij beter in kaart brengen wat de burger heeft aan de initiatieven en hoe de zorg daar beter van wordt als het gaat om de kwaliteit en de kosten.

Bron: NZa

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen