Ivo Kuiper wint prijs voor glucoseregulatie op IC-afdelingen

Prijs voor toepassen van data mining en mining technieken bij evaluatie klinisch protocol

Ivo Kuiper (TU Eindhoven) heeft van de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen (KHMW) in Haarlem de Philips Afstudeerprijs Data Science in Health Care (3000 euro) gekregen. De prijs is hem toegekend voor zijn grensverleggende analyse van de naleving van protocollen voor glucoseregulatie op verschillende afdelingen van de Intensive Care van het Maastricht UMC+. Dit jaar wordt deze Philips Afstudeerprijs voor het eerst toegekend. Philips wil met het uitreiken van de prijs voor data science het belang onderstrepen van digitalisering voor de realisatie van duurzame en effectieve gezondheidszorg.

Voor zijn analyse heeft Ivo Kuiper verschillende bedrijfskundige methoden voor het analyseren van bedrijfsprocessen, zoals datamining- en procesmining-technieken, ingezet en uitgebreid voor het analyseren van behandelprocessen in de gezondheidszorg. Vervolgens paste hij deze technieken met succes toe op een geanonimiseerde dataset van 1500 patiënten van de IC-afdelingen van het Maastricht UMC+.
Zijn analyse maakte onder meer inzichtelijk dat er op de drie afdelingen verschillende protocollen waren en dat de naleving hiervan verbetering behoefde. Op basis van zijn onderzoek heeft Ivo voorgesteld de bestaande protocollen aan te passen tot één algemeen protocol voor glucoseregulatie op alle IC’s in het ziekenhuis.

Procesanalyses van behandelprotocollen

Ivo’s project is een van de eerste studies waarbij procesanalyses van behandelprotocollen in de gezondheidszorg zijn gemaakt en beschreven op basis van zeer gedetailleerde gegevens van patiënten. In de universitaire centra wordt zijn project dan ook gezien als vernieuwend voor management en evaluatie van klinische protocollen.

Op dit moment werkt Ivo met veel enthousiasme voor ASML in Veldhoven. Hij werkt hier als Material Planner en is in deze rol logistiek verantwoordelijk voor meerdere leveranciers.

Data Science

De prijs is maandag 28 november in Haarlem uitgereikt door Milan Petkovic, Department Head Data Science bij Philips Research. Toen is ook de Philips Afstudeerprijs voor Biomedische Technologie (3000 euro) uitgereikt aan Rogier Wildeboer (Universiteit Twente) voor zijn onderzoek naar toepassing van nanotechnologie bij het opsporen van uitzaaiingen van borstkanker in de lymfeklieren.

De beoordeling van de inzendingen was in handen van de KHMW te Haarlem. Deze maatschappij verleent nog tal van andere belangrijke wetenschappelijke prijzen (zie ook: www.khmw.nl).

Bron: Maastricht UMC+

 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen