Sinterklaas met autistische kinderen

Sinterklaas is weer in het land. Voor alle kinderen het begin van een spannende tijd. Voor een kind met Autisme betekent dit echter vaak een tijd met té veel spanning, onduidelijkheid en onrust. Kortom een verwarrende periode. Wat voor ieder kind een mooi feest moet zijn, is voor een kind met Autisme al snel een kwelling met alle gevolgen van dien. Het kind wordt extra druk, raakt snel overprikkeld en uit dit dan in boosheid, driftbuien, niet kunnen slapen en ga zo maar door.

Ook voor ouders is deze Sinterklaas tijd vaak een behoorlijke uitputtingsslag. Er wordt een groot beroep op je gedaan. Iets wat een feest moet zijn en waarvan je hoopt dat jouw kind er ook veel plezier van zal hebben, glipt langzaam door je vingers en verandert in sommige gevallen in een ware nachtmerrie.

Duidelijkheid

Duidelijkheid bieden is het allerbeste voor je kind. Dat kun je op verschillende manieren doen. Hier volgen nog een aantal tips:

Informatie: Geef je kind zoveel mogelijk informatie over de Sinterklaas periode, maar probeer het te doseren. Kleine porties zijn beter dan één grote hap. Bekijk zelf wat nodig is. Moet je het geheim al verklappen? (Handig om bijvoorbeeld een paar maanden voor Sinterklaas te doen). Is het misschien handig als je kind al weet wat voor cadeau’s hij of zij krijgt?

Aftellen: Maak een kalender met het aantal dagen tot bijvoorbeeld Sinterklaas avond. Je kunt er ook één gratis uitprinten op een website vol beloningskaarten en aftelkalenders. Ook een schoenkalender waarop Sinterklaas kan aanvinken op welke dagen de schoen gezet kan worden, vind je daar. Perfect voor kinderen met Autisme die goed reageren op pictogrammen.

Uittocht: Vergeet niet dat er bij een kind met Autisme ook een duidelijk eind moet komen aan alle feestvreugde. Terwijl de intocht vaak groots gevierd wordt, is het einde nogal abrupt. Na pakjesavond is er geen spoor meer te bekennen van Sint en Piet. Voor een kind met Autisme is dit vaak moeilijk te begrijpen. Er moet voor hen een duidelijk begin én einde zijn. Daarbij is het zien met de eigen ogen dat Sinterklaas en zijn Pieten weer op de boot stappen het allermooiste. Een kind met Autisme is vaak een beelddenker waardoor plaatjes en beelden beter worden verwerkt dan gesproken taal. Tegenwoordig wordt dit gelukkig ook opgepakt door de televisieomroep, die daar vorig jaar een kort uittochtfilmpje over liet zien. Kijk hier een filmpje van de uittocht van Sinterklaas in Scheveningen.

Geef me de 5: Colette de Bruin heeft een prachtig boek geschreven: “Geef me de 5”. De kern van haar boek is dat wanneer je je kind met Autisme duidelijkheid geeft op vijf vragen, er een hoop rust ontstaat bij het kind. Wanneer?, Hoe?, Waarom?, Waar? en (met) Wie? zijn de vragen die beantwoord moeten worden. Dit kun je natuurlijk ook toepassen rond de Sinterklaas viering bijvoorbeeld samen met de aftelkalenders.

Lees ook het interview met Mieke Sjoer, moeder van 3 auti’s (zoals ze zelf zegt!). Mieke geeft 7 tips waarmee je deze duidelijkheid en veiligheid kunt realiseren.

Titel: SinterklaasMetAutistischeKinderen.pdf
Download link: Sinterklaas met autistische kinderen
Bestandsgrootte: 221 KB
Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen