Google traint haar AI om diabetische blindheid te voorkomen

0
1764
Een diabetische voet kan leiden tot amputatie van de ledemaat en diabetische retinopathie (DR) kan mensen blind maken. Zo’n 415 miljoen diabetici wereldwijd hebben een verhoogd risico op visuele aandoening als gevolg van diabetes. En veel burgers met diabetes in ontwikkelingslanden hebben een gebrek aan voldoende gezondheidszorg. Of hebben onvoldoende toegang diabetes behandeling. Daarom is Google haar deep learning AI aan het trainen om DR op te sporen voordat het wordt een probleem. Het deep learning AI is dan in staat, om zonder de hulp van een arts DR op te sporen.

Diabetes symptomen als DR zijn redelijk eenvoudig met optische technieken, zoals een fundusfoto, op te sporen. Een team van Google heeft de afgelopen jaren een dataset van 128,000 individuele fundusfoto’s ontwikkeld. Elke foto is beoordeeld door 3-7 oogartsen uit  een panel van 54 oogartsen. Door beschadigde gebieden van het oogmicroaneurysms, bloeduitstortingen en dergelijke  te markeren en die gegevens vervolgens te laden in een machine leersysteem, is Google erin geslaagd om een zeer betrouwbare diagnostische tool te ontwikkelen.  Bij een test met 12.000 afbeeldingen, was de diagnose van het AI systeem “op-par met dat van Oogartsen” zo blijkt uit een verklaring van Google.

Het team hoopt het bereik van systeem uit te breiden om zo te kunnen diagnostiseren op basis van complexe 3D beelden (die gegenereerd op basis van optische coherentie tomografie) in plaats van alleen een diagnose op basis van de conventionele 2D fundus-foto’s die momenteel worden gebruikt. Het team is ook op zoek naar het automatiseren van het diagnostische proces om patiënten op externe locaties, die anders geen toegang tot goed opgeleide specialisten hebben,  beter te kunnen bedienen. Google start binnenkort klinische studies met behulp van grotere groepen om uiteindelijk een FDA goedkeuring te verkrijgen.
Bron: The Medical Futurist & Google