Ouderen met een lagere opleiding en inkomen eten minder groente, fruit en vis

Array

Er zijn aanzienlijke sociaaleconomische verschillen in het behalen van de groente-, fruit- en visrichtlijn onder Nederlandse ouderen. Dit blijkt uit het promotieonderzoek van Coosje Dijkstra. Ook ontdekte zij dat ouderen met een lager opleidings- en inkomensniveau andere redenen hebben om gezond te eten en dat het voorkomen van een ziekte juist voor deze groep bijvoorbeeld minder belangrijk lijkt.

Verder ziet Dijkstra dat ouderen met een lager opleidings- en inkomensniveau vaker ten onrechte denken te voldoen aan de richtlijn voor groente dan ouderen met een hoger opleiding- en inkomensniveau. Ook ervaren ouderen met een lager opleidings- en inkomensniveau meer en andere barrières om te voldoen aan de groente-, fruit- en visrichtlijn. Factoren die deze sociaaleconomische verschillen mogelijk verklaren zijn de hoge prijs van vis en het niet lekker vinden van fruit.

De onderzoeksresultaten van Dijkstra dienen als basis voor de ontwikkeling van nieuwe interventies en beleid gericht op het verkleinen van sociaaleconomische verschillen in voeding en uiteindelijk gezondheid in ouderen. Belangrijke aanknopingspunten zijn de verschillen in redenen en barrières om gezond te eten en de mate waarin ouderen zich bewust zijn van hun eigen voedselinname. Toekomstig onderzoek zal zich vooral moeten richten op het verder verklaren van de onderliggende oorzaken van sociaaleconomische verschillen in gezonde én ongezonde voeding. Dit kan leiden tot betere interventies en beleid voor ouderen met een lagere sociaaleconomische positie, zodat ook zij meer mogelijkheden hebben om gezond ouder te worden.

Meer informatie over het proefschrift in VU-DARE

Bron: VU

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen