Vijf nieuwe health care projecten in Caribisch deel Koninkrijk

Array

In de tweede ronde van het Caribenprogramma kunnen negen nieuwe projecten worden uitgevoerd die gelinkt zijn aan de zes Caribische eilanden binnen het Koninkrijk der Nederlanden. Het Nederlandse Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) financiert dit programma. De projecten gaan met name over sociale wetenschappen, onderwijs en ziektebestrijding. Ter plekke heeft ieder project samenwerkingspartners ter bevordering van lokale capaciteitsontwikkeling en kennisdeling. De Nederlandse Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, mw. dr. Jet Bussemaker maakte dit bekend tijdens haar werkbezoek aan Curaçao.

Het Caribenprogramma is een strategisch programma van OCW dat wordt uitgevoerd door NWO – met ALW als coördinator van het programma. OCW financiert het gehele programma. Uit de eerste call kwamen met name projecten uit de aard- en levenswetenschappen naar voren. Als onderdeel van de stimulering van onderzoek in de Caribische regio ontstond ook het kenniscentrum CNSI (Caribbean Netherlands Science Institute) op St. Eustatius.
Deze tweede call stond open voor alle disciplines, zolang de projecten geplaatst konden worden binnen het concept van ‘Small Island Developing States’ (SIDS) en duurzame ontwikkeling. De NWO-regels schrijven voor dat de hoofdaanvrager verbonden is aan een in Nederland gevestigd onderzoeksinstituut. In het Caribenprogramma is daaraan als eis toegevoegd dat er sprake moet zijn van een directe samenwerking met Caribische partners. Onderaan deze pagina een overzicht van alle lokale partners. De belangstelling voor het programma was heel groot

Er werden in totaal 82 aanvragen ingediend; een internationale beoordelingscommissie maakte een ranglijst. Het honoreringspercentage van deze financieringsronde bedraagt elf procent. Hieronder de gezondheidszorg gerelateerde projecten.

Improvement of the health – and financial literacy of the population of Curaçao
Prof. dr. R.J.M. Alessie, RUG
Dit project is gericht op vergroting van de individuele mogelijkheden van de Curaçaose bevolking om goede beslissingen te nemen over gezondheid en financiën. Via interactie tussen bevolking en experts worden interventie strategieën ontwikkeld om kennis over gezondheidsaspecten en financiële planning beter te kunnen toepassen in de persoonlijke situatie.

Eerste lokale partner: Curaçao Biomedical and Health Research Institute CBHRI

The Curaçao Longitudinal Study on juvenile resilience and delinquency: a population- based study on developmental pathways from an ecological perspective
Prof.dr. G. Stams, UvA
Dit project onderzoekt de ontwikkelingspaden naar agressief en delinquent gedrag van jeugdigen in Curaçao vanaf groep 8. Zij worden gedurende vier jaar gevolgd om te kijken welke factoren bijdragen aan het al dan niet ontwikkelen van weerbaarheid, agressief en delinquent gedrag.

Eerste lokale partner: University of Curaçao

Father  absence  and  consequences   for  reproductive  behavior  and  psychosocial development among Caribbean, Caribbean-Dutch and native Dutch youth
Mw. prof.dr. M. Timmerman, RUG
Afwezige vaders lijken nadelig voor de seksuele- en sociale ontwikkeling van Westerse jeugd. Op Curaçao zijn afwezige vaders echter cultureel gangbaar. Daarom onderzoekt dit project of, en zo ja welke risico’s er bestaan voor problematisch seksueel gedrag, een verminderd welbevinden en lagere schoolprestaties. Daarbij kijken de onderzoekers naar Curaçaose, Curaçaose-Nederlandse en Nederlandse jeugd met afwezige vaders.

Eerste lokale partner: University of Curaçao

Public health impact of chronic chikungunya illness and performance/utilisation of the health care system in the face of arboviral (dengue, chikungunya, Zika) epidemics in Curaçao
Mw. dr. A. Tami, UMCG
De ziektes chikungunya, Zika en dengue komen voor op Curaçao en worden verspreid door de tijgermug. Dit project gaat in kaart brengen wat de impact is van chikungunya en Zika op de volksgezondheid van Curaçao. Daarnaast gaan de onderzoekers na hoe uitbraken van deze ziektes in de toekomst verhinderd kunnen worden.

Eerste lokale partners: Curaçao Biomedical and Health Research Institute CBHRI en St. Elisabeth ziekenhuis

Dutch Caribbean preparedness for mosquito-borne infectious diseases
Mw. dr. M. Koopmans, EMC
Mug overdraagbare infectieziektes vormen een belangrijk probleem voor de gezondheidszorg in de Antillen. Er is een constante dreiging voor nieuwe oprukkende virusinfecties, maar die dreiging is niet te voorspellen. Dit project wil de dreiging van nieuwe infecties in kaart brengen door te kijken naar de  virussen die muggen normaal bij zich dragen.

Eerste lokale partners: Curaçao Biomedical and Health Research Institute CBHRI

Bron: NWO

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen